archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Teollinen symbioosi rulettaa

Kirjoittaja

Heikki Sundquist

Johtava asiantuntija, yritysrahoitus, Yritysrahoitus

Julkaistu

Global Clentech Forum alkoi eilen San Franciscossa. Tiiviit keskustelut teollisesta symbioosista saatiin käyntiin.

Testasimme heti kärkeen symbioosi-terminologian toimivuutta USA:ssa. Kävi ilmi, että ekosysteemi ja erityisesti liiketoimintojen kehitys ovat täällä parempia termejä keskustelujen avaamiseksi. Symbioosin periaatteiden esittelyssä tuntui parhaiten toimivan muut vertaukset yritysten välisestä yhteistoiminnasta.

Yhteistyö sivuvirtojen osalta ei ole vielä kehittynyt, ja sen tähden symbioosin esitteleminen vaatii paljon töitä ja tulee olemaan vaikutukseltaan merkittävää. Symbioottisen vaihdannan edistäminen edellyttää lisäksi eri toimialojen rajojen ylityksiä, mikä omalta osaltaan tekee asian vielä haasteellisemmaksi.

Symbioosin tarjoamat hyödyt ovat mitä parhain motivaation tarjoaja kestävän kehityksen mukaisen toiminnan jatkumiseksi. Niissä on kyse sekä luonnonvarojen kestävästä käytöstä että kannattavasta liiketoiminnasta. Täälläkin on jo tullut esille, että yleisiä kestävän kehityksen periaatteita sovelletaan jo niin laajasti tuotekehityksessä, etteivät ne enää toimi ajavana voimana.

Nousussa ovat fiksut ratkaisut ja teknologia joissa kestävyysulottuvuudet on sisäänrakennettu itsestäänselvyytenä. Kestävän kehityksen hypetys siis näyttää laantuvan ja tilalle tulevat toimintamallit, tuotteet ja ratkaisut joilla saadaan aikaan tehokasta, mutta ympäristöystävällistä teollisuutta. Ei tule jumiutua yhteen ajattelutapaan vaan evoluution ehdoilla mukauttaa ajattelu ja toiminta todellisiin systeemisiin muutoksiin. Tarvitaan uutta fokusoidumpaa lähestymistä. Näkemyksemme mukaan teollisten symbioosien esilletuominen tarjoaa tähän ratkaisun.     

Mistä on kyse?