Kommentti
Arvioitu lukuaika 2 min

Tervetuloa rakentamaan kansainvälistä standardia!

Ihmislähtöinen datatalous ja sen vaatimat kilkkeet eivät synny vain pienen insinööriporukan työnä. Tule siis mukaan työpajoihin, jotka toteutetaan Sitran ja CEN-CENELECin yhteistyöllä!

Kirjoittaja

Markus Kalliola

Projektijohtaja, Hyvinvointiratkaisut

Julkaistu

IHAN®-hankkeen tavoitteena on määritellä Euroopan tasoiset toimintaperiaatteet ja tekninen alusta ihmislähtöiselle tiedonvaihdannalle. Perinteiseen suomalaiseen insinöörityylin tämän voisi hoitaa luomalla tekniset määrittelyt pienellä porukalla antamatta muiden häiritä tärkeää työtä. Valmiita papereita Sitran leikekuvilla koristeltuina voisi sitten seminaareissa jaella ylpeänä.

IHANissa olemme kuitenkin ratkaisemassa teknisen haasteen lisäksi paljon monimutkaisempia ongelmia.

Suurin haaste on saada yritykset ja organisaatiot ajattelemaan datataloutta uudella tavalla. Dataa käsittelevät yritykset ja organisaatiot tulisi saada noudattamaan yhteisiä periaatteita, josta organisaatio itse hyötyy välillisesti tai pitkällä aikavälillä.

Täytyy myös hyväksyä, että saatu hyöty kasvaa sitä mukaa, mitä enemmän toimijoita on mukana. Alussa hyöty on siis pienin. Mahdollisimman laajan toimijajoukon sitoutuminen mukaan alusta lähtien on siksi IHANin menestyksen kannalta olennaista.

Työpajat ovat avoin prosessi

Teknisten määrittelyiden kohdalla olemme ottaneet haasteen tosissamme. Lähestyimme keväällä eurooppalaista CEN-CENELEC-standardointijärjestöä Brysselissä ja kävimme läpi yhteistyömahdollisuuksia.

Järjestön työkalupakista löytyi meitä kiinnostava työpajamenettely, jonka toteuttamiseksi lähetimme kesällä Brysseliin projektisuunnitelman. Tällä viikolla saimme positiivisen päätöksen kansainvälisen työpajan toteuttamisesta.

Työpaja toteutetaan avoimena prosessina, johon mikä tahansa yritys tai organisaatio voi osallistua. Työtä johtavat Sitran asiantuntijat. Työpajan käynnistyskokous ilmoitetaan CEN-CENELECin kotisivuilla ja noin vuoden kestävän työpajan lopputulokset julkaistaan samassa paikassa. Prosessista löytyy tarkempaa tietoa verkosta.

Olemme innoissamme päästessämme tekemään IHANia lähtökohtaisesti kansainvälisenä hankkeena. Mikäli sinulla on osaamista ja kiinnostusta ihmislähtöisen datatalouden tekniseen toteuttamiseen, ilmoittaudu mukaan sähköpostitse ihan@sitra.fi. Tiedotamme aloituksesta sekä kotisivuillamme että sähköpostilla kiinnostuneille.

#IHAN

Mistä on kyse?