archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Toiveissa toimiva visio? Vältä nämä virheet!

Jos tulevaisuus näyttää vuoristoradalta, jota viitoittamaan tarvittaisiin yhteistä visiota, katso alta 3+1 vinkkiä vision rakentamiseen.

Kirjoittaja

Julkaistu

Visiot eivät ole viime vuosina kiinnostaneet juuri ketään. Kirjoitin aiemmassa blogissani, miksi uskon tämän muuttuvan lähiaikoina. Kysyntä visioille riippuu pitkältikin siitä, missä määrin muutosta yhteisöltä tai organisaatiolta tulevaisuudessa vaaditaan. Siltä varalta, että edessäsi on vuoristorataa, jota viitoittamaan tarvitaan nyt yhteinen visio, tässä 3+1 vinkkiä vision laadintaan.

1. Hylkää juhlava kapulakieli

Kun tulin Sitraan kymmenisen vuotta sitten, Sitran visio Suomelle kuului näin: ”Suomi menestyy hyvinvointia luovien systeemisten muutosten edelläkävijänä.” WAU! Meillä kesti pitkään, että koitimme ymmärtää edes oman talomme sisällä, että mitä tarkkaan ottaen tarkoitamme systeemisillä muutoksilla. Kun vihdoin olimme jokseenkin samaa mieltä, totesimme runsaan ulkopuolisen palautteen perusteella, että Sitran ulkopuolella kukaan ei ymmärrä mitä tarkoitamme. Tässä piilee visioajattelun yleinen sudenkuoppa. Taustalla saattaa olla hieno ajatusrakennelma, mutta yritykset kuvata se täsmällisesti johtavat helposti luotaantyöntävään kapulakieleen. Siksi on usein parempi vaihtoehto valita lyhyt ja vetoava tiivistys visioksi – jota kautta sitten pääsee avaamaan sen hienon ajatuksen tarvittaessa.

2. Älä haksahda päälleliimattuun sloganiin

Kun vision kieltä viilataan vetoavaksi, vaani vaarana toisessa ääripäässä keinotekoinen slogan. Suuri riski tähän on, jos vision viestinnällinen muotoilu tehdään jälkikäteen eri ihmisten toimesta kuin itse sisältö on mietitty. Pahinta on kuitenkin, jos varsinaista visiota ei edes ole, vaan sitä korvaamaan tilataan pelkkä mainoslause, joka ei edes tyylillisesti istu organisaation tekemisen tapaan tai sen esiintyjien tyyliin. Tällöin visiosta voi tulla vaivaannuttava hokema, jota käytetään lähinnä naljailutarkoituksiin.

Vision tulee istua luontevasti organisaation tekemisen tapaan ja esiintyjien tyyliin

3. Unohda puhdasoppisuus

Merkityksellisyys on yhä tärkeämpää työelämässä ja elämässä yleensä. Parhaimmillaan visioon kiteytyy yhteisön jäsenille tärkeitä merkityksiä. Jotta näin voi olla, on hyväksyttävä se, että jokainen tulkitsee merkityksiä ja niitä kuvastavaa visiota omista lähtökohdistaan. Ainakin takavuosina käytetyt vision (tai arvojen) jalkautusprosessit saattoivat painottua menetelmiin, joilla kukin opetteli rimpsun sanasta sanaan ”oikein”. Tällä menetelmällä on vaikeaa tavoittaa henkilökohtaista sitoutumista. Hyvä visio ei määrittele haluttua tulevaisuutta liian tarkasti. Visiota tulee olla mahdollista tulkita eri tavoin, mutta kuitenkin siten, että se herättää halua samansuuntaiseen toimintaan.

Hyvä visio ei määritä haluttua tulevaisuutta liian tarkasti.

Liian tarkka määrittely voi johtaa siihen, että suuri osa ihmisistä rajautuu vision ulkopuolelle; visio menettää kosketuspintansa heihin. Erityisesti sellaisissa yhteisössä, joissa jäsenillä on tunnetta mukana, voidaan ajautua liialliseen puhdasoppisuuteen ja suuriinkin ristiriitoihin ulkoapäin katsottuna pienistä vivahde-eroista. Äärimmilleen vietynä tarkka määrittely johtaisi siihen, että toiminta puhuttelisi täydellisellä tavalla vain yhtä henkilöä.

+ Älä yritä miellyttää kaikkia

Hiustenhalkomisen vastakohtana visiotyössä vaanii houkutus löytää lopputulos, johon kaikki voivat sitoutua ja joka ei pahastuta ketään. Näin päädytään joko itsestään selvään tai kaikkea kaikille tarjoilevaan ympäripyöreyteen. Tällainen visio ei puhuttele kunnolla ketään.

Olen työskennellyt visioiden parissa suoraan tai epäsuorasti parikymmentä vuotta. Uran varrelle on mahtunut lukuisia esimerkkejä jokaisesta neljästä virheestä ja olen myös itse ehtinyt syyllistyä niihin kaikkiin. Tänä vuonna olemme Sitrassa päivittäneet visiotamme pohjoismaisen mallin tulevaisuudesta Seuraava Erä -projektissa. Sitran 50-vuotisjuhlassa 16.11. on aika esitellä millaisia kiteytyksiä olemme saaneet aikaiseksi. Vuoden 2018 aikana keskustelu visiosta jatkuu ja odotan mielenkiinnolla kommentteja ja palautetta.

 

Lue myös puheenvuoro-blogi Päättäjä hoi! Osaatko vastata kysymykseen: ”Minkälaista yhteiskuntaa olet rakentamassa?”

Seuraava erä -visiotyö rakentaa ymmärrystä kehittyneitä yhteiskuntia haastavasta murroksesta ja hahmottelee pohjoismaisen yhteiskuntamallin menestystekijöitä tulevaisuudessa. Keskustelunavaus hyvinvoinnin seuraavasta erästä esitellään Sitran 50-vuotisjuhlissa 16.11.2017.

Mistä on kyse?