archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Uutta Suomesta: Hyvinvointidataa yhdeltä luukulta tutkimukseen

Tulevaisuudessa tutkijat, palvelujen kehittäjät ja yritykset voivat saada anonymisoitua hyvinvointidataa yhdeltä luukulta Suomesta. Tämä nopeuttaa uusien lääkkeiden ja hoidon kehittämistä merkittävästi. Miten tämä on mahdollista? Miksi tutkijoiden kannattaa asioida suomalaisten kanssa?

Kirjoittaja

Jaana Sinipuro

Julkaistu

Vastikään 100-vuotisjuhliaan viettänyt Suomi on nousemassa yhdeksi maailman mielenkiintoisimmista paikoista tutkimuksen ja liiketoiminnan näkökulmasta, kiitos suomalaisten ainutlaatuisten tietovarojen.

Ai miksi?

Siksi, että suomalaisten terveydenhuollon rekisterit sisältävät tietoja hyvin pitkältä ajalta. Rekistereihin on koottu myös arvokasta genomitietoa ja muuta mielenkiintoista tutkimustietoa, josta voidaan muodostaa tutkimuksellisesti mielenkiintoisia kohortteja yksilöivän henkilötunnuksen ansiosta.

Tämän datan sujuvaan ja turvalliseen hyödyntämiseen valmistellaan yhden luukun palvelua, joka edellyttää lainsäädännön uudistamista ja laajaa yhteistyötä. Tähän työhön on Suomessa pontevasti ryhdytty, ja tutkijoita päästään palvelemaan suunnitelmien mukaan vuoden 2018 loppupuolella. Sitra on mukana valmistelussa STM:n, THL:n ja muiden viranomaisten, yritysten ja järjestöjen kanssa.

Tutkijoille ja kehittäjille helpompaa arkea tietoturvasta tinkimättä

Tutkijoille tarkoitettua yhden luukun palvelua tulee hoitamaan julkinen viranomainen Suomessa. Palvelusta saa tulevaisuudessa tietoa saatavilla olevasta datasta ja ohjausta sen hyödyntämiseen. Samasta paikasta voi hakea tutkimuslupaa, joka voidaan myöntää laissa määritellyt kriteerit täyttävälle taholle.

Dataa käsitellään tietoturvallisesti, eikä sitä luovuteta ulkopuolisille tahoille sellaisenaan. Dataa voidaan koota useasta lähteestä ja yhdistellä, mutta lopputuloksesta ei voi tunnistaa yksittäistä henkilöä. Tutkijoiden ja kehittäjien arki helpottuu merkittävästi tietoturvasta tinkimättä.

You need to accept marketing-cookies to watch this video

Open cookie settings

Tämä on ensimmäinen osa videosarjastamme, joka liittyy 20.–21.3.2018 Kööpenhaminassa pidettävään 2nd Annual Nordic Precision Medicine Forum -tapahtumaan.

Mistä on kyse?