archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Enemmän luontoa, vähemmän stressiä

Kirjoittaja

Tuula Sjöstedt

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Fakta-lehdessä 1/2013 ilmestyi kirjoitus otsikolla ”Enemmän luontoa, vähemmän stressiä”. Jutussa kerrottiin maailman parhaan työpaikan tittelin saaneesta yrityksestä SAS Institute. Kyseessä ei ole samannimisen lentoyhtiön tutkimuslaitos, vaan tilastotieteen osaamista hyödyntävä analytiikkayritys, joka syntyi Pohjois-Carolinan yliopiston suojissa 36 vuotta sitten.

SAS Instituten pääkonttori sijaitsee vehreässä ympäristössä, jonka tavoitteena on vähentää stressiä. Kampuksen 350 hehtaarin alueella on puistoja, niittyjä, kävelypolkuja lampaita ja taideteoksia. Rakennuksista toiseen siirrytään kävelemällä, koska kävellessä voi syntyä uusia ideoita. Suunnittelun lähtökohtana on käytetty tutkimuksia, joiden mukaan luonnolla on terveyttä ja hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Tässä on näköjään onnistuttu loistavasti, sillä yrityksen työntekijät ovat todella tyytyväisiä.

Luontoympäristöjen stressiä vähentävät vaikutukset syntyvät monen tekijän summana: stressihormonin taso, verenpaine ja sydämen syke laskevat ja lihasjännistys vähenee. Luontoympäristö auttaa myös tarkkaavaisuuden palautumisessa, edistää suoriutumista keskittymistä vaativissa tehtävissä ja kohentaa mielialaa. Mahtavaa on, että muutokset alkavat tuntua jo muutaman minuutin luonnossa oleskelun jälkeen. Päivittäisellä puolen tunnin luonnossa oleskelulla on jo havaittu olevan selviä hyvinvointivaikutuksia.

Mutta mistä pitää lähteä liikkeelle, jos haluaa parantaa hyvinvointia? Luontoaltistus voi tapahtua kolmella tavalla:  luonnon näkemisen ja havainnoinnin kautta, luonnon läheisyydessä olemisen kautta sekä luonnossa tapahtuvan aktiivisen tekemisen kautta. Jo pelkkä maiseman näkeminen ikkunasta lisää työhyvinvointia ja nopeuttaa sairauksista toipumista. Sisätilojen luontokokemusta voidaan lisätä myös maisemakuvilla tai viherseinillä. Uusia aluevaltauksia ovat jo maailmalta löytyvät  picnic-lounaspaikat, joissa lounaansa voi nauttia vihreällä nurmella, vaikka onkin rakennuksen sisällä. Vain mielikuvitus on rajana!

Mistä on kyse?