archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Viheliäisiä tulevaisuuden ongelmia ratkotaan nyt pelaamalla

Kirjoittajat

Jenna Puikkonen

Tulevaisuudentutkija

Anna-Kaisa Varjus

palvelumuotoilija ja graafinen suunnittelija, Sustis

Julkaistu

Tulevaisuuden voi kokea pelaamisen kautta

Maailman maineessa paistatteleva suomalainen koulutusjärjestelmä on saanut uutta pontta pelillisyydestä. Se tuo lapsille ja nuorille luontaisen metodin oivaltaa ja soveltaa jo opittua tavalla, joka syventää oppimista kokeisiin pänttäämistä mielekkäämmin. Parhaassa tapauksessa pelit synnyttävät eräänlaisen flow-tilan, rennon ja keskittyneen olon, joka on tärkeää, kun kuvitellaan ratkaisuja viheliäisiin tulevaisuuden ongelmiin.

Tulevaisuuden visiointi edes muutaman vuoden päähän, saati sitten vuosikymmeniä eteenpäin, on haastava homma kenelle tahansa. Kokemuksemme kuitenkin on, että pelillisyyden yhdistäminen tulevaisuuden visiointiin toimii näppäränä apuvälineenä ajattelun avaamisessa tulevaisuuden uhille, mahdollisuuksille ja yllättäville käänteille.

Mielestämme tulevaisuuskeskustelu kuuluu kaikille. Tulevaisuuteen vaikuttaminen on kaikkien oikeus, jossain määrin myös velvollisuus. Siksi jokaisella tulee olla yhtäläiset mahdollisuudet vaikuttaa siihen millaista tulevaisuutta tämän päivän teoilla ja puheilla rakennetaan. Pelien avulla voidaan sanoittaa toivottuja ja ei-toivottuja tulevaisuuksia – rakentaa yhtenäistä tulevaisuusdialogia – ja pohtia yhdessä, millainen tulevaisuus olisi mahdollisimman mielekäs ja kestävä niin ihmisille kuin planeetalle, jolla elämme.

Tivoli Utopia – positiivisen utooppinen keskustelupeli

Oma panoksemme tulevaisuuskeskustelun tuomiseen kaikkien ulottuville on viheliäisiä ongelmia ja positiivisia utopioita generoiva Tivoli Utopia -keskustelupeli. Se vie pelaajansa tulevaisuuden yhteiskuntaan antaen keinoja pohtia miten ja millaisessa tulevaisuuden ympäristössä haluamme elää. Jokaisen pelisession myötä syntyy aina erilainen skenaario tulevaisuudesta.

Tivoli Utopia ei kuitenkaan rakenna mitään dystopiaa, vaan pelissä siirrymme uudenlaiseen kukoistuksen aikaan; tuhoavista toimista suuri osa on onnistuttu muuttamaan elämää ylläpitäviksi. Niukemmat resurssit pakottavat meidät ihastelemaan materian sijaan toisiamme, tuijottelemaan auringonlaskuja mainosten sijasta ja miettimään miten me haluamme elää. Kaikessa tekemisessä on mukana ilo, sillä eihän missään ole mitään järkeä, jos ei voi pitää hauskaa.

“Syödään keinolihaa ja viedään lisää jäätä jäätikölle”

Viimeksi tulevaisuutta otettiin haltuun Tivoli Utopian avulla Scifestissä Joensuussa osana Sitran ja Heurekan Seitsemän sisarusta tulevaisuudesta -kiertuetta. Pelin pyörteisiin heittäytyi kaksi pöydällistä paikallisia ysiluokkalaisia. Heidän kanssaan tulevaisuutta visioimaan istahtivat Sitran asiantuntijat Liisa Lahti ja Paavali Kukkonen.

Tulevaisuutta koskevissa arvovalinnoissa nuoret painottivat työtä ja toimeentuloa sekä sosiaalisuutta, kun taas yhteiskunnallinen vaikuttaminen, paikalliset ja globaalit epäkohdat ja ympäristöasioihin liittyvät ongelmat näyttivät olevan nuorille kaukaisia, omasta elämästä irrallaan olevia asioita. Pelin avulla näihin ongelmiin saatiin kuitenkin parempaa otetta ja visiointiin täysin uusia ratkaisuja.

Ilmastokatastrofiin ehdotettiin yksinkertaista ratkaisua: “Viedään vaan lisää jäätä jäätiköille”. Keinolihaa pidettiin ihan kokeilemisen arvoisena ratkaisuna. Hiilidioksidista voisi ehkä valmistaa jotain, vaikka hodareita. Bensan voisi kieltää. Saasteet pitäisi imuroida. Vapaus ja turvallisuus ovat edelleen ihmisoikeuksia joiden tulisi toteutua.

Villi ja vapaa kuvitteleminen on arvokasta

Pelisessiot vahvistivat käsitystä siitä, että tulevaisuus on sen verran abstrakti juttu, että sen mahdollisuuksien villi ja vapaa kuvitteleminen ilman tämän päivän rajoituksia vaatii uudenlaisia keinoja. Pelillistäminen on yksi metodi tuoda yhteiskunnalliset ja ympäristöä koskevat epäkohdat ja niihin vaikuttaminen lähemmäs ihmisten arkea ja tapaa toimia.

Seuraavaksi Tivoli Utopia suuntaa Seitsemän tulevaisuuden sisaren seurassa Poriin Suomi Areenaan. Siellä saman pöydän äärelle tulevaisuuskuviaan jakamaan istuu kansanedustajista ja nuorista koostuva seurue. Mielenkiinnolla odotamme, millaisin keinoin ja toivein tulevaisuutta silloin rakennetaan!

 

Mistä on kyse?