archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Viherseinällä vihreää terveyttä

Kirjoittaja

Julkaistu

Ihmisten alkuajoista lähtien kasvien terveydelliset vaikutukset ovat olleet tunnettuja. Kasveja on käytetty pitkään lääkkeinä ja ruokana. Nykyisin tutkimuksissa on pystytty osoittamaan kasvien ja luonnon kykenevän pienentämään ihmisten stressitasoja ja verenpainetta tai jopa auttamaan sairaita paranemaan nopeammin. Ihmiskunnan muuttuessa maatalousyhteiskunnasta teollistuneeseen yhteiskuntaan aloimme vieraantua luonnosta. Nykyisin vietämme joka päivä yli 90 % ajastamme sisällä.

Ihminen on pohjimmiltaan eläin, ja olemme eläneet luonnossa koko historiamme, aivan viime vuosikymmeniin asti. Muutos on ollut valtava ja erittäin nopea. Tiedeyhteisö on herännyt muutokseen ja lähtenyt tutkimaan kasvien fysiologisia ja psykologisia vaikutuksia ihmisille ulkoisesti nautittuna. Eli miten kasvit vaikuttavat meihin, kun kävelemme metsässä, katselemme ikkunasta ulos luontoon tai jos pidämme sisällä kasveja.

Itse heräsin tähän muutamia vuosia sitten. Pienessä kerrostalokaksiossani syksyn pimeinä iltoina aloin tutustua kasvien maailmaan. Olen aikaisemmin mm. suunnitellut ja rakentanut leväkasvattamon, joka pystyi puhdistamaan jätevedet ja samalla tuottamaan energiaa, puhdasta juomavettä ja ruokaa. Kasvien laajat edut olivat siis minulle jo osittain tuttuja.

Kasvit vaikuttavat ihmisiin

Pienelläkin etsinnällä löytyy nopeasti kymmeniä tutkimuksia, joissa kasveilla on voitu vähentää jälki-istuntojen määrää kouluissa ja kipulääkkeiden määrää potilailla. Kokoushuoneisiin tuotujen kasvien on havaittu vähentävän voimakkaita tunnetiloja. Kasveja on myös käytetty osana erilaisia terapioita. Ja löytyipä myös tutkimuksia, joissa mainittiin kasvien parantavan työtehoa ja puhdistavan ilmaa. Tästä innostuneena päätin rakentaa itselleni viherseinän kotiin; pitihän joululomaksi saada jotain puuhastelua.

Kasvien positiiviset vaikutukset ovat kiistattomia. Onhan niitä tutkittu jo monen kymmenen vuoden aikana usealla eri mantereella satojen eri tutkijoiden voimin. Ongelmana yleensä on, että riittävän vaikutuksen saamiseksi pitää annoksen olla riittävän suuri, eli siihen vaaditaan paljon kasveja. Meillä Suomessa se ei ole ongelma, kun metsiä löytyy enemmän kuin kukaan jaksaa läpi kävellä. Toisaalta talvella asia on hieman toinen ja isot kaupungit ovat ongelmallisia, koska luontoa ei enää ole jäljellä. Hyvä ratkaisu olisi tuoda kasvit sisälle, mutta iso määrä kasveja sisällä vaatii myös paljon hoitoa. Se on kallista yrityksille sekä hankalaa kotitalouksille. Niin, ja se vaatii sen kuuluisan viherpeukalon.

Nykyisin viherseinät ovat järkevä ratkaisu kasvien ylläpitoon, sillä ne ovat helppoja asentaa ja käyttää sekä niitä on hyvin saatavilla. Lisäksi uniikkina asiana Suomessa on saatavilla myös kehittämiämme aktiivisia viherseiniä, joissa ilmanpuhdistusteho on moninkertaistettu. Hyviä kokemuksia on saatu jo kouluissa, poliisiasemalla ja päiväkodeissa.

Fresh Effect aloitti 14.3. FreshWall-joukkorahoituskampanjan, jolla on tarkoitus tuoda viherseinät myös koteihin edullisempien mallien avulla!

Lue lisää:  www.indiegogo.com/freshwall

Nikon omin käsin rakentama viherseinä.

Mistä on kyse?