Puheenvuoro
Arvioitu lukuaika 2 min

Visiot auttavat pysähtymään ja kysymään millaista tulevaisuutta haluamme

Megatrendien ja signaalien ärsyketulvassa visiot ohjaavat ilmiöiden monipuoliseen tarkasteluun ja johtopäätösten ottamisen omiin käsiin.

Kirjoittaja

Julkaistu

Tänä vuonna FinnSight-tapahtuman teemana ovat visiot. Miksi näin?

Viime vuosien aikana Suomessa on puhuttu megatrendeistä enemmän kuin ehkä koskaan aikaisemmin: ilmastonmuutos, työn murros, digitalisaatio, demokratian kriisi ja niin edelleen. Megatrendien läpimurtoa ei tarvitse arvioida pelkän tuntemuksen varassa, vaan näyttönä niiden kiinnostavuudesta meillä Sitrassa ja monilla muillakin tulevaisuustoimijoilla on satoihin tuhansiin kohoavat käyntikerrat sähköisissä megatrendiaineistoissa, samoin kuin tuhannet pyynnöt fyysisistä materiaaleista ja puheenvuoroista.

Yleinen tietoisuus tulevaisuuteen vaikuttavista isoista kehityssuunnista on siis Suomessa hyvällä tasolla. On aika pysähtyä miettimään, mitä sitten. Samaa tahtia megatrendien suosion kasvun kanssa olemme saaneet lukea uutisia niihin liittyvän huolen, jopa ahdistuksen kasvusta. Näkyvimpänä ilmiönä ilmastoahdistus, mutta myös luottamus esimerkiksi työn ja demokratian tulevaisuuteen rakoilee.

Tulevaisuuden kehityssuunnat tunnetaan – mitä siis seuraavaksi?

Ajatellessamme tulevaisuutta tulee mieleen helposti uhkakuvia. Niihin törmää usein myös siksi, että ne herättävät tunteita – ja pelko on voimakas tunne. On kuitenkin hyvin tärkeää pohtia myös sitä, minkälaiseen toimintaan ja päätöksiin pelko tunteena ohjaa. Mitä vaihtoehtoja me suljemme pois silloin, jos reagoimme vaistomaisesti uusista ilmiöistä ensimmäisenä mieleen nouseviin uhkiin?

Tästä pääsemme visioiden tarpeeseen. Visio on tulevaisuustyökalu, joka auttaa pysähtymään megatrendien ja signaalien ärsyketulvassa ja kysymään kysymyksen: Minkälaista tulevaisuutta me haluamme. Visio tuo tulevaisuustyöhön reflektion ja toimijuuden. Pidättäytymisen nopeilta johtopäätöksiltä, pakottautumisen ilmiön monipuoliseen tarkasteluun, ja ennen kaikkea johtopäätösten ottamisen omiin käsiin: mitä kaikkea nämä ilmiöt voivat tarkoittaa, mitä toimijuuden paikkoja ne tarjoavat ja mitä me tahdomme tehdä sen seurauksena.

Visio tuo tulevaisuustyöhön reflektion ja toimijuuden

Tarvitsemme lisää visioita ja niiden käsittelyä julkiseen keskusteluun – ja siksi visioista puhutaan tämän vuoden FinnSightissa.

Yhteiskunnan päätöksentekoon liittyen ennakointitiedon hyödyntämisestä on puhuttu jo tovi. Uskon, että juuri visiot voivat olla yksi puuttuva palanen ennakointitiedon ja toimeenpanon välissä. Visiot suuntaavat nimittäin energian analyysistä tekemiseen: millaisen tulevaisuuden me haluamme tehdä?

FinnSight 2018 Visiofest -tapahtuma kokoaa yhteen laajan kattauksen Suomessa tehtävää tulevaisuustyötä ja tarjoaa paikan dialogille yhteiskunnallisista visioista 26.9.2018. Lue lisää tapahtumasta täältä.

Mistä on kyse?