archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

XX in Health – naisenergiasta vauhtia terveydenhuollon uudistamiseen

Kirjoittaja

Tuula Tiihonen

Johtava asiantuntija, Demokratia ja osallisuus

Julkaistu

Sitran tornissa oli vipinää, kun terveyden- ja hyvinvoinnin parissa työskentelevät naisjohtajat ja -vaikuttajat kohtasivat tosensa 15.5.2014. Päivä jää historiaan, sillä kyseessä oli ensimmäinen XX in Health-verkostotapaaminen USA:n ulkopuolella. Mistä oikein on kysymys?

– Verkoston tarkoituksena on tuoda terveydenhuollon parissa toimivat muutoshakuiset naisjohtajat ja supernaiset yhteen, olivatpa he sitten monikansallisten lääkeyhtiöiden, työterveyshuollon, vakuutusyhtiöiden, julkisen terveydenhuollon, tutkimustiimien tai startuppien johtajanaisia, kertoo verkostoidean äiti,  Health Puzzle-nimistä yritystä luotsaava Nelli Lähteenmäki.

XX in Health -verkoston on perustanut maailman johtava digital health -alan akseleraattori Rock Health. Verkoston perustamista vauhditti tutkimustieto, jonka mukaan 75 prosenttia terveydenhoitoalan työntekijöistä on naisia, mutta vain 5 prosenttia on toimitusjohtajia ja muutkin naisjohtajat harvinaisuuksia.

– Olen ollut kahdessa XX in Health -tapahtumassa Yhdysvalloissa, Washington D.C::ssä ja San Franciscossa, ja molemmat ovat olleet aivan huikeita, Nelli kertoo.

Autetaan toisiamme

Helsingin ensimmäisessä kokoontumisessa oli paikalla kolmisenkymmentä vaikuttajanaista. Kokouksessa pohdittiin mitä verkottumisella halutaan tavoitella.
– Kyse on aidosta auttamisen halusta ja yhteen hiileen puhaltamisesta, mutta myös halusta viedä terveydenhuoltoa terveempään suuntaan, eräs osallistuja kiteytti.  Teot voivat olla pieniä, mutta niillä voi olla suuri merkitys: Auta naista mäessä, älä mäen alla.

Yhteinen keskustelunaihe oli luonnollisesti terveydenhuollon tilanne ja muutostarve. Toisaalta nähtiin huikeaa kehityspotentiaalia muuttaa painopiste sairauksien hoidosta ennaltaehkäisyn suuntaan.

Osallistujien joukossa olikin useita  tilaisuuteen tarttuneita ja oman  yrityksen perustaneita naisia. Ajatus oli syntynyt  omien kokemustan kautta ja halusta muuttaa terveydenhuollon tehottomia toimintapoja ja prosesseja.
– Katsoin, että toiminnassa ei ole juuri mitään järkeä,  ja oma yritys  tuntui ainoalta realistiselta vaihtoehdolta muutoksen aikaansaamiseksi, kertoi eräs start-up-yrittäjä.

Onnittelut Piilaaksosta

Kokouksessa keskusteltiin verkoston tavoitteista ja toimintamuodoista sekä päätettiin seuraavan kokouksen järjestämisestä.  Lisätietoja verkoston toiminnasta on siis tulossa tuota pikaa.

Euroopan ensimmäinen XX in Health -kokoontuminen noteerattiin myös Piilaaksossa, josta lähetettiin lämpimät terveiset Suomen supernaisille videoyhteyksien välityksellä.

XX in Healthin toiminnasta voi lukea lisää täältä. Nelli Lähteenmäen osoite on muotoa etunimi@health-puzzle.com.

Mistä on kyse?