Esimerkit
Arvioitu lukuaika 3 min

3stepIT tarjoaa enemmän kuin läppäreiden liisausta: ”Jopa 98 prosenttia laitteista kiertää uudelleen”

3stepIT vuokraa puhelimia, tietokoneita ja tabletteja työpaikoille ja pitää huolta niiden uusiokäytöstä. Laitteiden käytön seuraaminen ja uudelleenkäyttö vähentävät elektroniikan ympäristökuormaa. Toimitusjohtaja Mika Enberg uskoo, että muutos kiertotalouteen tulee, mutta työtä on vielä tehtävänä.

Julkaistu

“Me 3stepIT:ssä tarjoamme tietotekniikkalaitteita yrityksille ja julkiselle sektorille. Olemme yrityksen nimen mukaisesti mukana laitteen elinkaaren kolmessa vaiheessa: autamme asiakkaita löytämään oikean laitteen, seuraamme sen käyttöä ja lopuksi huolehdimme laitteen uudelleenkäytöstä, kun asiakas ei enää tarvitse sitä.

Idea 3stepIT:stä syntyi 1990-luvun lopulla, kun tietokoneita ja matkapuhelimia alkoi olla yhä useammalla. Perustajamme huomasivat, että laitteet vaihtavat usein omistajaa, mutta niiden käyttöä ei seurata, eikä niitä vuokrata järjestelmällisesti eteenpäin. Niinpä he päättivät perustaa oman yrityksen.

Nykyään meillä on hallinnassa noin kaksi miljoonaa laitetta, joista reilu puoli miljoonaa palautuu vuosittain takaisin asiakkailta meille. Me puhdistamme, kunnostamme laitteet ja tyhjennämme laitteen muistin. Jopa 98 prosenttia näistä päätyy käsittelymme jälkeen uudelle omistajalle, ja loput kaksi prosenttia kierrätetään ja hyödynnetään raaka-aineena

Puhelimien, tietokoneiden ja tablettien valmistus kuluttaa luonnonvaroja. Siksi on tärkeää, että laitteiden elinikä on mahdollisimman pitkä. Laitteiden käytön seuraamisen ja uudelleenkäytön avulla laitteiden hiilijalanjälki vähenee 40 prosenttia. Samalla myös tarvittavien laitteiden ja elektroniikkajätteen määrä vähenee.

Seuraava tavoitteemme on laajentua Keski-Eurooppaan markkinoille ranskalaisen BNP Paribas -pankin kanssa perustamamme yhteisyrityksen myötä. Koronapandemia vauhditti uusia aluevaltauksia Keski-Euroopassa, kun yritykset eri maissa tarvitsivat nopeasti kannettavia laitteita etätyöskentelyn mahdollistamiseksi työntekijöilleen.

Olen työskennellyt pitkään IT-alalla Suomessa ja maailmalla, esimerkiksi Kalifornian Piilaaksossa. 3stepIT:lle minut houkutteli mukaan puolitoista vuotta sitten yrityksen toimintamalli ja sen mahdollisuus vähentää elektroniikan aiheuttamaa ympäristökuormaa. Uskon, että meidän sukupolvemme tehtävänä on muuttaa kuluttamistottumuksiamme ja varmistaa, että maapallo on elinkelpoinen myös tulevaisuudessa.

Kysyntää vastuulliselle tavalle hankkia läppärit ja laitteet yhä enemmän. Suomessa ja EU:ssa on suunnitteilla lainsäädäntöä, joka vie yrityksiä kohti kiertotaloutta. Silti työtä on vielä tehtävänä. Olisi hyvä, jos julkisen sektorin kilpailutuksissa otettaisiin entistä enemmän huomioon hankintojen ympäristövaikutukset.”

– Mika Enberg, toimitusjohtaja

Mistä on kyse?