Esimerkit
Arvioitu lukuaika 2 min

Automaatiolla linjastoruokaloiden levitehävikkiä ja muovijätettä vastaan

Foodduck-laite vähentää linjastoruokaloiden levitehävikkiä ja muovijätettä annostelemalla levitteen automaattisesti laitteen alle tuodun leivän päälle. Laitteet säästävät esimerkiksi kouluruokaloilta rahaa sekä levite- että jätekustannusten vähenemisen muodossa.

Julkaistu

Ongelma

Elintarvikepakkaukset on usein tehty muovista, jonka käyttöön ja kierrättämiseen liittyy useita ratkaisemattomia kysymyksiä. Kaikki pakkaustavat eivät myöskään parhaalla tavalla estä ruokahävikin syntyä. Esimerkiksi levitteet voidaan tarjota pienistä kertakäyttöisistä muovipakkauksista tai isommasta rasiasta. Annospakkaukset aiheuttavat pakkausjätettä, jonka lisäksi niistä voi muodostua myös hävikkiä, sillä pakkauksen sisältöä ei välttämättä aina käytetä kokonaan tyhjäksi.

Ratkaisu: Automaatiolla linjastoruokaloiden levitehävikkiä ja muovijätettä vastaan

Foodduck-leviteannostelija on automaattisesti levitettä esimerkiksi leivälle annosteleva laite. Asiakkaat voivat itse säädellä, minkä kokoisia levitemääriä laite annostelee. Laitteen avulla voidaan vähentää hukkaan ja hävikiksi menevän levitteen määrää sekä levitteen säilöntään tarkoitetun muovin määrää linjastoruokailussa. Foodduck vuokraa laitteita asiakkaiden käyttöön kuukausisopimuksella vastaten laitteiden huollosta koko niiden elinkaaren ajan. Laitteissa hyödynnetään IoT-teknologiaa, jonka avulla kulutusdataa voidaan kerätä muun muassa levitteen tilausvälin suunnittelun ja huollon tueksi.

Ansaintamalli ja hyödyt Foodduckille

Foodduck-leviteannostelijat ovat vuokralaitteita, jotka rakennetaan kestäviksi. Niitä voidaan päivittää ja kunnostaa tarpeen mukaan. Foodduck tekee asiakkaidensa kanssa pitkiä sopimuksia, mikä helpottaa liiketoiminnan pitkän aikavälin suunnittelua ja luo toiminnalle jatkuvuutta.

Hyödyt asiakkaalle ja loppukäyttäjälle

Foodduckin käyttämisen myötä asiakkaiden levitekustannukset ja muovijätteen määrä sekä sen myötä jätehuollon kustannukset vähenevät. Foodduck-laitteen sisään laitettavan, täysin alumiinittoman annospussin valmistukseen tarvitaan 10 prosenttia muovia saman levitemäärän sisältäviin rasioihin verrattuna, joten muovijätettä syntyy asiakkaille huomattavasti aikaisempaa vähemmän. Laite on allergiaystävällinen, jolloin sitä voivat käyttää myös esimerkiksi keliaakikot. Laite myös säästää asiakkaan työaikaa, kun leipäpöydän siisteyden ylläpito on sujuvampaa ja tarjoilu siistiä, eikä levitettä jouduta tuomaan tarjolle yhtä usein.

Mistä on kyse?