archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Biohajoava voiteluaine metsäteollisuuden jätteistä

Merien ja pohjavesien öljyonnettomuudet voivat olla menneisyyttä Jarmatin biopohjaisten voiteluaineiden kaltaisten ratkaisujen myötä. Yritys tuottaa glyserolista biopohjaisia voiteluaineita, jotka ovat ympäristöystävällisempiä ja biohajoavampia kuin nykyiset öljypohjaiset ratkaisut. Raaka-aineena käytettävää glyserolia saadaan esimerkiksi biodieselin tuotannon sivuvirtana.

Julkaistu

Ongelma

Öljypohjaisia voiteluaineita käytetään laajasti erilaisissa laitteissa. Osa niistä päätyy maaperään ja jopa pohjavesiin asti. Esimerkiksi pohjavesialueella sijaitsevat sahalaitokset eivät Suomessa saisi käyttää tavallisia biohajoamattomia voiteluaineita. Lisäksi suurin osa näistä laitoksista sijaitsee vesistöjen varsilla, jolloin ulkolinjastoissa käytettävät voiteluaineet kulkeutuvat helposti pintavesiin.

Ratkaisu: Biohajoava voiteluaine metsäteollisuuden jätteistä

Biodieselin tuotannossa syntyy sivuvirtana glyserolia, josta Jarmat valmistaa 100 prosenttisesti biohajoavia voiteluaineita teollisuuden ja maatalouden käyttöön. Glyserolin käyttäminen voiteluaineena on öljyä ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Ansaintamalli ja hyödyt Jarmatille

Jarmat myy tuotteitaan perinteiseen tapaan, mutta asiakashankinnassa auttaa yrityksen kyky räätälöidä tuotteitaan asiakkaiden eri tarpeiden mukaisesti. Glyserolille on tällä hetkellä niin suuri kysyntä, että Jarmat tuo sitä myös ulkomailta. Erityisesti Ruotsissa ja Saksassa on suurta kiinnostusta tuotteille ja markkinat ovat kasvussa.

Hyödyt asiakkaalle

Jarmat myy tuotteitaan muun muassa maatalouskauppojen ja pienkonemyymälöiden kautta tai suoraan teollisuuslaitoksille ja metsäkonevalmistajille. Biohajoavuuden lisäksi yrityksen voiteluaine on kaksi kertaa liukkaampaa kuin öljypohjaiset tuotteet, jolloin esimerkiksi teollisuuden kuljettimia voidaan pyörittää huomattavasti pienemmällä sähkönkäytöllä.

Mistä on kyse?