Julkaistu 18.05.2017

Biohajoava voiteluaine metsäteollisuuden sivuvirroista

Merien ja pohjavesien öljyonnettomuudet voivat olla menneisyyttä Jarmatin biopohjaisten voiteluöljyjen myötä. Jarmat tuottaa glyserolista biopohjaisia voiteluöljyjä, jotka ovat ympäristöystävällisempiä ja biohajoavampia kuin nykyiset öljypohjaiset ratkaisut. Raaka-aineena käytettävää glyserolia saadaan esimerkiksi biodieselin tuotannon sivuvirtana.

Ongelma

Öljypohjaisia voiteluaineita käytetään laajasti erilaisissa laitteissa. Niitä päätyy maaperään ja jopa pohjavesiin asti. Esimerkiksi pohjavesialueella sijaitsevat sahalaitokset eivät Suomessa saisi käyttää tavallisia biohajoamattomia voiteluaineita. Lisäksi suurin osa näistä laitoksista sijaitsee vesistön varrella, jolloin ulkolinjastoissa käytettävät voiteluaineet kulkeutuvat helposti vesiin.

Ratkaisu: Biohajoava voiteluaine metsäteollisuuden sivuvirroista

Metsä- ja elintarviketeollisuuden tuotteista valmistettavan biodieselin tuotannossa syntyy sivuvirtana glyserolia. Jarmat valmistaa siitä 100 prosenttisesti biohajoavia voiteluaineita teollisuuden ja maatalouden käyttöön, puunmerkintävärejä metsäkoneisiin sekä liukastusnestettä ajorataharjoitteluun. Glyserolin käyttäminen raaka-aineena ei vie ruokaviljelyalaa ja se on öljyä selkeästi ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Ansaintamalli ja hyödyt Jarmatille

Jarmat myy tuotteitaan perinteiseen tapaan, mutta asiakashankinnassa auttaa se, että yritys pystyy räätälöimään tuotteitaan asiakkaiden eri tarpeiden mukaisesti. Glyserolille on tällä hetkellä niin suuri kysyntä, että Jarmat tuo sitä myös ulkomailta. Erityisesti Ruotsissa ja Saksassa on suurta kiinnostusta tuotteille ja markkinat tulevat kasvamaan.

Hyödyt asiakkaalle

Jarmat myy tuotteitaan muun muassa maatalouskauppojen ja pienkonemyymälöiden kautta tai suoraan teollisuuslaitoksille ja metsäkonevalmistajille. Biohajoavuuden lisäksi yrityksen voiteluaine on kaksi kertaa liukkaampaa kuin öljypohjaiset tuotteet, jolloin esimerkiksi teollisuuden kuljettimia voidaan pyörittää huomattavasti pienemmällä sähkönkäytöllä.

Faktat

Jarmat pähkinänkuoressa

Päätoimiala: muualla luokittelematon kemiallisten tuotteiden valmistus

Perustamisvuosi: 2000

Liikevaihto: 1-50 miljoonaa euroa

Kiertotalousratkaisun lanseeraus: ensimmäinen tuote markkinoille 2010

Kiertotalousratkaisun osuus liiketoiminnasta: 47 %

Henkilöstön koko: 1-10

Kotipaikka: Iisalmi

Verkkosivu: http://www.jarmat.fi/

Mistä on kyse?