Esimerkit
Arvioitu lukuaika 3 min

Combi Works ottaa tehtaiden hukkakapasiteetin hyötykäyttöön: ”Tarjoamme tehdastuotantoa palveluna”

Combi Works tarjoaa yrityksille tehdastuotantoa palveluna. Yritys ei kuitenkaan omista itse yhtäkään tehdasta vaan käyttää tuotantoon muiden tehtaiden hukkakapasiteettia. Perustaja ja toimitusjohtaja Edward Blomstedt haluaa kehittää yritysten tuotantoketjujen vastuullisuutta.

Julkaistu

“Combi Works sai alkunsa vuonna 2005 tuttavamme johtamasta panssarivaunutehtaasta Venäjällä. Tehdas oli seisonut lähes tyhjän panttina Neuvostoliiton hajoamisesta asti, eikä omistaja tiennyt, mitä tekisi sillä. Keksimme valmistaa tehtaassa kaivonkansia, joita sitten myimme Suomeen. Näin vanhan neuvostoajan tehtaan valimokapasiteetti otettiin hyötykäyttöön.

Laajensimme ideaa konepajasektorille. Mietimme, miten voisimme tarjota asiakkaille tuotantoketjun, joka joustaa tarpeen mukaan ja jossa ei ole suuria jatkuvia laiteinvestointeja. Ideana oli vapauttaa yritysten investointiresursseja valmistuksesta tuotekehitykseen ja hyödyntää tuotantoon jo olemassa olevien tehtaiden hukkaan menevää kapasiteettia.

Tänä päivänä Combi Works tarjoaa yrityksille tehdastuotantoa palveluna. Käytännössä yritykset voivat ulkoistaa tuotteidensa valmistuksen ja logistiikan meille. Me etsimme heille sopivimmat ja kustannustehokkaimmat ratkaisut sekä hallinnoimme ja optimoimme tuotantoketjuja.

Emme itse omista tehtaita, vaan hyödynnämme olemassa olevien tehtaiden vajaakäytöllä olevaa kapasiteettia asiakkaidemme käyttöön. Näin tuotanto ei ole sidoksissa tiettyyn paikkaan, kapasiteettiin tai menetelmiin, vaan voimme valmistaa tuotteet siellä, missä se on järkevintä.

Jos asiakkaamme on myymässä esimerkiksi tuotantolinjoja Kiinaan, voimme valmistaa ison osan raskaimmista laitteista Kiinassa, jolloin säästyy aikaa, rahtikustannuksia ja kuljetuksesta aiheutuvia ympäristöpäästöjä. Samalla tehtaiden tuotantolaitteistoa käytetään mahdollisimman tehokkaasti, eikä asiakkaidemme tarvitse käyttää rahaa ja luonnonvaroja omien tehtaiden rakentamiseen. On kiertotaloutta, että olemassa olevat resurssit hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti sen sijaan, että rakennettaisiin aina uusia tehtaita.

Asiakkaitamme ovat erityisesti konepajasektorin yritykset sekä jätteiden lajittelun ja kierrätyksen laitevalmistajat. Valmistamme tuotteita tällä hetkellä esimerkiksi Suomessa, Liettuassa, Virossa, Latviassa, Kiinassa, Intiassa, Slovakiassa, Tsekeissä ja Romaniassa.

Viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana vastuullisuus on noussut yritysten hallituksissa kriittiseksi asiaksi. Koska hallitsemme useiden yritysten tuotantoekosysteemiä, voimme vertailla helposti eri tuotantovaihtoehtoja ja tehostaa toimitusketjuja yhdistämällä useiden yritysten tarpeita. Näin saamme runsaasti tietoa tuotantoketjujen suunnitteluun ja voimme huomioida myös esimerkiksi vastuullisuuskriteerit aiempaa paremmin. Tulevaisuudessa tavoitteemme on kerätä tuotantoketjuista vielä enemmän tietoa, kuten esimerkiksi hiilijalanjälkidataa, jotta tuotantoa voidaan kehittää yhä vastuullisemmaksi.”

– Edward Blomstedt, perustaja ja toimitusjohtaja

Mistä on kyse?