Julkaistu 19.05.2017

Eläköityneistä lakanoista räsymatoiksi ja farkuista pyyhkeiksi

Finlaysonin kierrätyskampanjasta syntyi suuren suosion vuoksi pysyvää toimintaa. Huonosti kiertävää tuotetta, lakanaa, keksittiin hyödyntää materiaalina versioon perinteikkäästä räsymatosta. Vanhoista farkuista yritys tekee puolestaan pyyhkeitä. Oivallukset toimivat hyvänä esimerkkinä upcyclingistä, jossa poistotekstiilistä on tehty arvokas uusiotuote.

Ongelma

Suomessa syntyy 71 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä vuodessa. Samaan aikaan puuvillan viljely kuluttaa valtavia määriä vettä, kemikaaleja ja maapinta-alaa. Sitä viljellään maissa, jotka kärsivät jo valmiiksi vesipulasta, minkä lisäksi tuotantoon voi liittyä ihmisoikeusongelmia. Puuvilla sopii kuitenkin erinomaisesti vuodetekstiiliksi ja pyyhkeiksi.

Ratkaisu: Eläköityneistä lakanoista räsymatoiksi ja farkuista pyyhkeiksi

Kuluttajat voivat viedä vanhat lakanansa ja farkkunsa ympäri vuoden Finlaysonin myymälöihin, joissa niitä vastaan myönnetään alennuskuponki. Vastaanotetut lakanat lajitellaan kunnon mukaan ja matonkuteiksi käyttökelpoiset lakanat kuljetetaan Pohjanmaalle prosessoitaviksi. Likaiset tai reikäiset lakanat sen sijaan toimitetaan edelleen kierrätettäviksi Remeolle. Farkut toimitetaan Belgiaan yhteistyökumppanille, jossa ne lajitellaan, murskataan ja tehdään uudeksi langaksi ja langasta edelleen pyyhkeiksi. Pyyhkeissä kierrätyskuidun osuus on 30 %. Räsypaloja ja farkkupyyhkeitä myydään Finlaysonin omissa myymälöissä ja verkkokaupassa. Ratkaisun avulla tekstiilijätteen määrä vähenee, jolloin sitä päätyy vähemmän polttoon.

Ansaintamalli ja hyödyt Finlaysonille

Finlayson saa tekstiilejä vastaanottamalla ilmaista raaka-ainetta ja alennuskuponkeja myöntämällä lisää asiakkaita myymälöihinsä. Yritys haluaa profiloitua vastuullisena toimijana, ja tekstiilien kierrätysratkaisut ovat tuoneet Finlaysonille paljon positiivista näkyvyyttä. Keräyskampanjasta lähtenyt idea muuttui osaksi yrityksen toimintaa. Loppuvuodesta 2017 Finlayson myös lanseerasi Kiertotaloustilin, jonka yhtenä ajatuksena on kierrättää kodintekstiilejä entistä kätevämmin.

Hyödyt asiakkaalle

Kuluttajat pystyvät kierrättämään vanhoja tekstiilejään järkevästi ja merkityksellisellä tavalla. Polttoon päätyvän tekstiilijätteen määrä vähenee ilman, että asiakkaan ostaman tuotteen laatu heikkenee. Kuluttajan kannalta uskottava esimerkki laadusta on Finlaysonin Jesus-lakana, jolle myönnetään 50 vuoden takuu.

Faktat

Finlayson pähkinänkuoressa

Päätoimiala: Tekstiilien valmistuttaminen ja jälleenmyynti

Perustamisvuosi: 1820

Liikevaihto: 1-50 miljoonaa euroa

Kiertotalousratkaisun lanseeraus: Kierrätysmateriaalista valmistetut räsymatot tulivat myyntiin kesällä 2016. Farkkupyyhkeet lanseerattiin keväällä 2017. 

Kiertotalousratkaisun osuus liiketoiminnasta: Osuus on toistaiseksi marginaalinen, sillä projekti aloitettiin vuonna 2016 . Kierrätysmateriaaleista tehtyjen tekstiilien osuus liikevaihdosta 10/2017: 1 %.

Henkilöstön koko: 10-250

Kotipaikka: Helsinki

Verkkosivu: http://www.finlayson.fi

Mistä on kyse?