Esimerkit
Arvioitu lukuaika 3 min

Fortum Battery Solutions kerää litiumakut takaisin käyttöön: ”Otamme arvokkaat metallit talteen”

Energiayhtiönä tunnettu Fortum tarjoaa nyt ratkaisua akkumetalleihin. Se kerää vanhojen akkujen metallit talteen ja jalostaa ne takaisin käyttöön. Akkuliiketoiminnan johtaja Tero Holländeria innostaa olla mukana uuden teollisuudenalan eturintamassa.

Julkaistu

“Maailma sähköistyy. Monet autovalmistajat ovat ilmoittaneet siirtyvänsä kokonaan pois polttomoottoreista, joten akkuja tarvitaan tulevaisuudessa entistä enemmän. Sähköautojen akuissa käytettävistä metalleista, kuten litiumista, nikkelistä ja mangaanista, on tulevina vuosina pulaa.

Hyvä uutinen on se, että käytössä on jo nyt todella paljon akkuja, joiden arvokkaat metallit säilyvät käyttökelpoisina, kunhan ne kerätään ja kierrätetään oikein. Me Fortumilla keräämme käyttöikänsä lopussa olevat tai tuotannossa hylätyt litiumakut talteen. Otamme niistä akkumetallit talteen ja prosessoimme metalleista korkealaatuista kierrätettyä raaka-ainetta takaisin akkuteollisuuteen.

Uusien akkujen valmistusprosessi on pitkä, ja jokainen etappi tuottaa hieman jätettä. Lisäksi voimme kierrättää ja hyödyntää kaivos- ja metalliteollisuuden sivuvirtoja. Kierrätetyn akkumateriaalin tuottamisen lisäksi tarjoamme siis myös teollisuudessa syntyvän ylijäämän kierrätyspalvelun.

Fortum osti noin kaksi vuotta sitten Crisolteqin, joka oli akkumetallien hydrometallurgiseen kierrätykseen erikoistunut yritys. Fortumin matalan hiilijäljen omaava kierrätysratkaisu perustuu mekaaniseen sekä hydro­me­tal­lur­giseen prosessiin. Mekaanisesti murskatuista akuista eristämme “mustan massan”, josta saamme hydrometallurgisessa käsittelyssä arvokkaat akkumetallit talteen. Prosessimme on turvallisempi ja aiheuttaa vähemmän päästöjä kuin vanhat akkumetallien kierrätysprosessit. Saamme arvokkaista metalleista ison osan talteen ja pystymme myymään korkealaatuisia raaka-aineita takaisin akkujen tuottajille.

Sähköistyminen on megatrendi, joka tunnistettiin meillä Fortumilla jo vuosia sitten. Olemme juuri oikeaan aikaan liikkeellä. Esimerkiksi muovin kierrätystä alettiin edistää toden teolla vasta, kun julkisuudessa käytiin laajaa keskustelua mereen päätyvistä muoveista, vaikka tekniikka oli keksitty jo aiemmin. Akkujen kierrätyksessä pystymme toimimaan etupainotteisesti.

Tuleva EU:n akkudirektiivi vaatii pian, että tietty osuus uusien akkujen raaka-aineista on kierrätettyjä. Meillä on tarvittavat prosessit ja tekniikat valmiina ja käytössä, kun uusi lainsäädäntö tulee.

Akkujen kierrätyksessä innostaa se, miten suuri mahdollisuus tämä on Suomen taloudelle ja työllisyydelle. Tiimissämme on alan parhaat osaajat niin tutkimuksessa, tuotekehityksessä kuin teollisuudessakin. Olemme eturintamassa luomassa Eurooppaan uutta teollisuuden alaa joka perustuu alusta asti kiertotaloudelle.”

– Tero Holländer, akkuliiketoiminnan johtaja

 

Mistä on kyse?