Esimerkit
Arvioitu lukuaika 2 min

Gasum tuottaa biokaasua jätteestä: ”Asiakkaat etsivät kuumeisesti energiaratkaisuja vähentääkseen hiilidioksidipäästöjään.”

Maakaasusta tunnettu energiayhtiö Gasum on Suomen ja Ruotsin suurin biokaasun tuottaja, ja aikoo kasvattaa biokaasun tuotantoa jatkossakin. Biokaasuliiketoiminnan johtaja Johan Grön haluaa saada uusiutuvista raaka-aineista kaiken irti.

Julkaistu

“Ilmastonmuutoksen vuoksi sekä yrityksillä että kansalaisilla on kunnianhimoisia tavoitteita vähentää hiilidioksidipäästöjään. Halusimme vastata tähän tarpeeseen. Sen vuoksi aloimme tuottaa ja jaella maakaasun lisäksi biokaasua vuonna 2015.

Valmistamme biokaasua mädättämällä orgaanisia aineita, kuten biojätettä. Prosessissa syntyy biometaania, jolla voidaan korvata fossiilia polttoaineita. Mädättämisestä jää jäljelle märkää ja ravinnepitoista mädätettä, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi ravinteena maataloudessa tai teollisuudessa.

Biokaasulla voidaan korvata fossiilisia polttoaineita meri- ja maaliikenteessä sekä teollisuudessa, mikä vähentää hiilidioksidipäästöjä. Nykyään esimerkiksi Rajavartiolaitoksen ulkovartiolaiva Turvassa, Viking Linen laivoissa ja Postin jakeluautoissa käytetään Gasumin biokaasua.

Toimintamme on kasvanut nopeasti, ja olemme nyt Suomen suurin biokaasun tuottaja. Biokaasun osuus on noin kymmenen prosenttia Gasumin kaikesta kaasuntuotannosta. Meillä on 18 biokaasulaitosta Suomessa ja Ruotsissa. Työskentelemme jatkuvasti kehittääksemme biokaasun tarjontaa rakentamalla uusia laitoksia ja laajentamalla biokaasun hankintaa muiden toimijoiden tuotantolaitoksista.

Oman biokaasun tuotantomme lisäksi tarjoamme jakelujärjestelmän yhteistyökumppaneidemme tuottamalle biokaasulle. Jotta biokaasun käyttö yleistyy, kaasua täytyy olla helposti saatavilla.

Olen aiemmin työskennellyt kaivosteknologian, vedenkäsittely- ja biotuoteteknologianparissa. Biokaasualalla minua innostaa kasvavan bioenergialiiketoimintaa, jossa asiakkaat vaativat meiltä ripeitä ja innovatiivisia ratkaisuja, jotta biokaasun saatavuus saadaan nopeasti lisätty. Biokaasu on erinomainen esimerkki siitä, miten orgaanisia ja arvokkaita raaka-aineita voi jalostaa pidemmälle sen sijaan, että ne menisivät poltettavaksi tai avokompostiin.

Viiden vuoden aikana markkinat ekologisille polttoaineille ovat vain kasvaneet niin Suomessa kuin ulkomailla. Tavoitteenamme on lisätä biokaasun saatavutta nykyisestä noin 1,5 terawattitunnista 4 teravattituntiin vuoteen 2025 mennessä. Tällöin fossiilisen polttoaineen korvaaminen biokaasulla vähentäisi hiilidioksidipäästöjä kaikkiaan jopa miljoonalla tonnilla, joka vastaa noin 150 000 eurooppalaisen vuosittaista hiilijalanjälkeä.

Haluamme myös laajentaa biokaasun jakelua niin, että uusiutuvaa energiaa on tarjolla kaikille halukkaille.”

– Johan Grön, biokaasuliiketoiminnan johtaja

 

Mistä on kyse?