Siirry suoraan sisältöön

Kuva: Sitra

Julkaistu 20.05.2017

Hävikkimestarilla puolitetaan ravintoloiden ja hotellien ruokahävikki

Ravintoloissa, hotelleissa ja ruokaloissa syntyy paljon ruokahävikkiä. Lassila & Tikanojan Hävikkimestari-palvelu auttaa vähentämään sitä. Tällöin raaka-ainekustannukset, turha työ ja biojätemaksut vähenevät.

Ongelma

Ruoan tuotannon ympäristövaikutukset ovat merkittävät: 12 prosenttia maailman maa-alasta käytetään maanviljelyyn ja 70 prosenttia makeasta vedestä maatalouteen. Myös ilmastopäästöt ovat merkittävät. Samaan aikaan suomalaiset ruokapalveluiden tuottajat hukkaavat 85 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa. Syömättä jääviin raaka-aineisiin ja niiden käsittelyyn uppoaa merkittävästi kustannuksia. Hävikkiin päätyvä ruoka on tuotettu turhaan, ja tuotannon aiheuttamat negatiiviset ympäristövaikutukset ovat myös turhia.  Jos ruokahävikki olisi valtio, se olisi USA:n ja Kiinan jälkeen maailman kolmanneksi suurin kasvihuonekaasujen tuottaja.

Ratkaisu: Hävikkimestarilla puolitetaan ravintoloiden ja hotellien ruokahävikki

Lassila & Tikanojan (L&T) Hävikkimestari auttaa esimerkiksi kouluja, työpaikkojen lounasruokaloita ja varuskuntia vähentämään ruokahävikkiä. Ratkaisu sisältää kaksi osaa: seurantasovelluksen, joka tuottaa tarkkaa tietoa syntyneestä hävikistä ja sen kustannuksista sekä valmennuksen, jonka avulla ravintolan henkilökunta oppii vähentämään hävikkiä sovellusta hyödyntäen.

Ansaintamalli ja hyödyt L&T:lle

Hävikkimestari on kuukausimaksuun perustuva palvelu, minkä lisäksi valmennuksesta maksetaan erillinen maksu. Hävikin vähentäminen voi vähentää L&T:n biojätekuljetusten tarvetta, mutta palvelu nähdään tärkeänä pitkäikäisen asiakassuhteen kehittämisen ja yrityksen mission kannalta.

Hyödyt asiakkaalle

Hävikkimestari on helppo tapa vähentää ruokahävikkiä erityisesti linjastotarjoilussa. Sen avulla voi vähentää raaka-ainekustannuksia, turhaa työtä ja biojätemaksuja. Sovellus visualisoi tiedon siten, että ravintolan henkilökunta näkee yhdellä vilkaisulla sopivat kohteet hävikin vähentämiselle. Ravintoloiden henkilöstö kokee Hävikkimestarin avulla työnsä merkityksellisemmäksi.

Faktat

Lassila & Tikanoja pähkinänkuoressa

Päätoimiala: jätteen keruu, käsittely ja loppusijoitus; materiaalien kierrätys

Perustamisvuosi: 1905

Liikevaihto: yli 50 miljoonaa euroa

Kiertotalousratkaisun lanseeraus: Hävikkimestari lanseerattiin vuonna 2016.

Henkilöstön koko: yli 250

Kotipaikka: Helsinki

Verkkosivu: http://havikkimestari.fi/

Mistä on kyse?