archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Helposti kierrätettävät ja biohajoavat kartonkikupit ja -pakkaukset

Uusiutuvat kartonkituotteet korvaavat fossiilisia muovituotteita kuten muovikuppeja. Perinteisten kartonkikuppien kierrätys on ollut hankalaa niiden muovipäällysteiden takia. Kotkamillsin kehittämä pinnoite mahdollistaa helposti kierrätettävät ja biohajoavat kartonkipakkaukset – käytön jälkeen niiden kuidut on helppo kierrättää raaka-aineeksi uuteen kiertoon.

Julkaistu

Ongelma

Esimerkiksi kahviloissa ja pikaruokaloissa tavanomaisesti käytetyt kertakäyttöiset paperikupit ja tarjoiluastiat eivät ole helposti kierrätettäviä. Vuotojen estämiseksi astiat on pinnoitettu muovikalvolla, mikä vaikeuttaa niiden kierrätystä ja tekee niistä biohajoamattomia. PE-muovipinnoitteisten pakkausten kierrätys on teknisesti mahdollista, mutta se edellyttää kalliita erikoiskäsittelylaitoksia.  Esimerkiksi Britanniassa heitetään roskiin vuosittain arviolta noin 2,5 miljardia kuppia.

Ratkaisu: Helposti kierrätettävät ja biohajoavat kartonkikupit ja -pakkaukset

Kartonkitehtaan tuotantoprosessissa pakkauskartonkiin muodostetaan rasvaa ja vettä hylkivä suojakerros vesipohjaisella dispersiopolymeerillä. Suojakerros hajoaa kierrätysprosessissa ja mahdollistaa kuitujen uusiokäytön. Kartonki myös biohajoaa kompostissa tai luonnossa. Ratkaisu säästää luonnonvaroja, kun arvokas raaka-aine saadaan takaisin kiertoon.

Ansaintamalli ja hyödyt Kotkamillsille

Kartonkia myydään pakkausvalmistajille. Käytetyistä pakkauksista saadaan neitseellistä sellua edullisempaa raaka-ainetta uusiotuotteisiin. Kustannustehokas ratkaisu merkittävään ratkaisemattomaan ongelmaan tuo kilpailuetua ja luo hyvät kasvun edellytykset. Suurin kysyntä on suurissa kahvila- ja pikaruokaketjuissa, joihin tuotteita ensin toimitetaan. Valikoimassa on paljon laajentamisen varaa, sillä muun muassa lentoyhtiöt, tapahtumanjärjestäjät ja hiihtokeskukset ovat kiinnostuneita kierrätettävistä pakkauksista.

Hyödyt asiakkaalle

Pakkausten ja astioiden valmistajat voivat myydä tuotantoprosessistaan ylijäävän kartonkimateriaalin paperi- ja kartonkivalmistajille, jolloin se korvaa neitseellisen kuidun käyttöä. Kierrätettävät pakkaukset säästävät ravintolaketjujen kustannuksia jätemaksujen vähenemisen myötä. Ympäristöystävällisemmät pakkaukset tuovat toimijoille imago- ja brändihyötyjä.

Mistä on kyse?