Esimerkit
Arvioitu lukuaika 3 min

Honkajoella lihateollisuuden sivuvirrat hyödynnetään sataprosenttisesti: ”Niin kauan kuin lihaa syödään, sivutuotteet pitää hyödyntää”

Honkajoki valmistaa teurastamojen sivuvirroista raaka-aineita esimerkiksi biopolttoaineisiin ja lemmikkieläinten ruokaan. Liiketoiminnan kehityspäällikkö Reetta Nevala uskoo, että yrityksen ratkaisuille riittää kysyntää myös kehittyvillä markkinoilla.

Julkaistu

“Suomessa on aina pyritty hyödyntämään lihatuotannosta syntyvä ei-syötävä osa mahdollisimman hyvin. Honkajoki perustettiin vuonna 1967 tehostamaan teurastamoiden eläinperäisten raaka-aineiden hyötykäyttöä. Toiminnan ydin on pysynyt samana jo 50 vuotta, mutta teknologia on kehittynyt ja teurastamoiden sivuvirtojen käyttötarkoitukset ovat muuttuneet.

Meille tulee noin 75 prosenttia kaikesta Suomen eläinperäisistä sivuvirroista. Erotamme teurastamoilta ostetusta sivutuotteista proteiinia ja rasvoja, joita voidaan käyttää esimerkiksi biopolttoaineiden ja lemmikkieläinten ruokien valmistuksessa.

Meille Honkajoella on tärkeää, että eläinperäinen sivuvirta ei mene hukkaan kaatopaikalle tai polttolaitoksiin. Jatkojalostamalla eläinperäisestä sivuvirrasta voidaan saada korkean arvon tuotteita, kuten raaka-aineita mm. lääkkeisiin. Kokemuksemme mukaan suomalaisiin tuotteisiin ja yrityksiin luotetaan kansainvälisillä ja lähialuiden markkinoilla. Rasva- ja proteiinituotteillemme riittää kysyntää.

Itse aloitin Honkajoella kehittämällä vientiä kansainvälisille markkinoille. Uskon, että Honkajoen kiertotalousratkaisulla on valtava kasvupotentiaali kehittyvissä maissa, joissa lihan syönti lisääntyy ja sivuvirtojen käsittely puuttuu lähes kokonaan. Yrityksen sitoutuminen teurastamoiden sivuvirtojen hyödyntämiseen sekä yhteistyöhön kehittyvissä maissa tekivät minuun vaikutuksen.

Suomessa lihansyönnin väheneminen on trendi, josta puhutaan paljon. Kuitenkin niin kauan kun ihmiset syövät lihaa, tarvitaan ratkaisu sen yhteydessä syntyvien merkittävien sivuvirtojen hyödyntämiseksi. Eläinperäisissä raaka-aineissa on myös vahvuutensa. Teetimme hetki sitten selvityksen, jonka mukaan eläinperäisistä sivuvirroista valmistettu proteiini on osana lemmikkien ruokaa elinkaareltaan ulkomaista soijaa vähäpäästöisempi vaihtoehto. Joissakin lääkeaineissa eläinperäistä raaka-ainetta ei edes voi korvata toisella.

Tulevaisuudessa haluamme olla hiilineutraali elintarviketeollisuuden sivuvirtojen prosessoija. Uskon, että jatkossa meidän ei tarvitse rajoittua vain lihantuotannon sivutuotteiden käsittelyyn. Selvitämme jatkuvasti mahdollisuuksia hyödyntää uusia sivuvirtoja.”

– Reetta Nevala, liiketoiminnan kehityspäällikkö

Mistä on kyse?