archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Joustavasti etukäteen varattava parkkipaikka

Tarvitsemme siirtymän tuhlailevasta yksityisautoilusta joustaviin liikkumispalveluihin ja joukkoliikenteeseen. Tämä ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, joten autoilua on tehostettava kaikin keinoin. Barking ja Rent-a-Park tarjoavat lääkkeeksi parkkipaikkojen jakamisalustoja. Näin turha ajelu ja parkkipaikkojen rakentamisen tarve voivat vähentyä.

Julkaistu

Ongelma

Parkkipaikan etsiminen kaupungissa vie usein aikaa. Arvioiden mukaan kolmasosa kaupunkiliikenteestä koostuu parkkipaikan etsinnästä. Tästä huolimatta iso osa paikoista on suuren osan ajasta tyhjillään. Yritykset saattavat esimerkiksi varata työntekijöilleen parkkitilaa vuorokauden ympäri tai taloyhtiöiden autopaikkoja saatetaan varata varmuuden vuoksi, jos kuukausikustannukset ovat suhteellisen pienet. Joskus ei yksinkertaisesti tiedetä, että kulman takana olisi vapaa paikka. Helsingissä parkkipaikkoja on kolminkertainen määrä autojen määrään nähden.

Ratkaisu: etukäteen varattava resurssiviisas parkkipaikka

Barking ja Rent-a-Park välittävät vapaata pysäköintitilaa sitä tarvitseville. Parkkipaikan haltija voi ilmoittaa paikkansa palveluun, ja paikkaa tarvitseva voi halutessaan varata sen jo ennen liikkeellelähtöään. Vuokraaminen, saatavuus- ja varaustilanteen tarkastelu sekä maksaminen tapahtuvat Rent-a-Parkin kohdalla verkkopalvelussa. Barkingin tapauksessa paikan varaaminen, vuokraaminen ja maksaminen tapahtuvat mobiilisovelluksella. Barkingin järjestelmänhallinta näyttää varaustilanteen sekä pysäköintitapahtumat reaaliajassa. Rent-a-Parkin taustalla olevalle Witrafi Oy:lle voi puolestaan ulkoistaa pysäköintipaikkojen varausten hallinnan erillisellä sopimuksella.

Molempien yritysten kautta vuokrattavia autopaikkoja on sekä lukituissa että lukitsemattomissa kohteissa. Barkingissa pysäköivä autoilija voi mobiilisovelluksen avulla navigoida kohteeseen sekä avata lukitun parkkihallin oven tai puomin, sillä se on teknisesti mahdollista liittää palveluun.

Ansaintamalli ja hyödyt Rent-a-Parkille ja Barkingille

Molempien yritysten ansaintamalli perustuu vuokraustapahtumasta otettuun komissioon. Toimijoiden verkkopohjaiset palvelut madaltavat kynnystä parkkipaikan ilmoittamiseen palvelussa.

Hyödyt asiakkaalle ja loppukäyttäjälle

Palveluiden käyttäjä ei joudu etsimään parkkipaikkaa, vaan pystyy varaamaan sen ennakkoon verkossa tai mobiilisovelluksessa. Tämä säästää sekä aikaa että polttoainekustannuksia, vähentää päästöjä, liikennettä ja ruuhkia sekä lisää kaupunkien viihtyisyyttä. Lisäksi paikan varaaminen palvelun kautta voi olla autoilijalle tavallista maksullista parkkipaikkaa halvempaa. Pysäköintitilojen tehokkaamman käytön seurauksena uusia pysäköintitiloja ei tarvitse rakentaa niin paljon, mikä vapauttaa kaupunkitilaa muulle käytölle.

Mistä on kyse?