Esimerkit
Arvioitu lukuaika 3 min

Kaikille avoin alusta kiertotalouden mukaisen t-paitaliiketoiminnan aloittamiseen

Vaateteollisuuteen liitetään usein suuri ympäristöjalanjälki ja arvoketjun ihmisoikeusongelmat. Teemill tarjoaa yrittäjille ilmaisen alustan kiertotalouden periaatteiden mukaisesti suunniteltujen t-paitojen myymiseen myös kehittyvissä maissa.

Julkaistu

Teemillin verkkoalusta auttaa esimerkiksi hyväntekeväisyys- ja muita järjestöjä luomaan oman räätälöidyn verkkokaupan kiertotalouden periaatteiden mukaisesti suunnitelluille vaatteille. Jokainen t-paita on suunniteltu kestäväksi ja kierrätettäväksi. Teemillin Isossa-Britanniassa sijaitseva tehdas painaa ja toimittaa paidat tilausten perusteella. Tämä auttaa välttämään huonoissa työolosuhteissa kestämättömästi hankitusta puuvillasta valmistettujen kertakäyttövaatteiden tarpeetonta tuotantoa.

Uutta palvelussa on nopean ja joustavan tuotantomallin yhdistäminen integroituun verkkokaupan suunnittelu- ja toteutusjärjestelmään. Vastaiskuna nykyiselle ympäristön ja ihmisoikeuksien kannalta kestämättömälle vaatetuotannolle yrityksen perustajat ymmärsivät, että alustan pitää tarjota ylivertainen käyttäjäkokemus. Tästä syystä alustasta rakennettiin kaikille avoin.

Ongelma

Maailmassa valmistetaan yli 100 miljardia vaatekappaletta vuodessa. Vaatteista valtaosa suunnitellaan käytettäväksi vain lyhyeksi aikaa: vaatteet eivät kestä kulutusta ja vaihtuva muoti kannustaa ostamaan uusia tilalle. Vaatteiden valmistus on keskitettyä, ja tuotanto vaatii paljon pääomaa. Vallitsevia rakenteita on vaikeaa haastaa.

Ratkaisu

Teemillin verkkosovellus auttaa perustamaan oman tuotemerkin ilmaiseksi verkossa. Teemill valmistaa tilatut tuotteet luomupuuvillasta uusiutuvaa energiaa käyttäen Isossa-Britanniassa. Tuotteet valmistetaan reaaliajassa tilausten mukaan, joten yritys tuottaa vain sen, mitä ihmiset tarvitsevat. Näin vältytään turhalta ylituotannolta. Jokainen vaatekappale suunnitellaan alusta lähtien kierrätettäväksi kulumisen jälkeen (esimerkiksi käyttämällä painokuvissa helposti poistettavaa, mutta kalliimpaa mustetta). Teemill valmistaa uusia tuotteita talteen otetuista tekstiileistä.

Teemillin avoimen alustan avulla organisaatiot voivat myydä t-paitojaan ja saada niistä tuottoa kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Ratkaisu tarjoaa yrittäjille ja pienyrityksille paikan kasvaa ja päästä osaksi osa kiertotalousmallia ja -ekosysteemiä.

Ympäristövaikutukset

Ratkaisun ympäristöhyötyjä ovat pienemmät päästöt, pienempi muovijätteen määrä ja pienempi vedenkulutus. Teemill korvaa massatuotettujen, mahdollisesti kestämättömästi kerätystä puuvillasta valmistettujen kertakäyttöisten t-paitojen tuotantoa. Se vähentää muovijätettä valmistamalla tuotteensa ja pakkauksensa ilman muovia. Toiminnassa käytetään uusiutuvaa energiaa, ja tuotantorobotit tukevat energiatehokkuutta. Vaatteet valmistetaan luomupuuvillasta. Tarkoituksena on, että asiakas palauttaa käytetyt vaatteet, jolloin käytetystä materiaalista voidaan valmistaa uusia tekstiilejä.

Sosiaaliset vaikutukset

Teemill-alusta luo työpaikkoja kehittyvien maiden ihmisille. Koska sen käyttö on ilmaista, kehittyvien maiden yrittäjät ovat käyttäneet Teemillin alustaa avatakseen verkkovaatekauppoja ja myydäkseen tuotteitaan saaden valuuttatuloja, jotka tukevat paikallista taloutta. Yrityksen toimintaan kuuluu, että valmistusteknologia on käytettävissä ilman englannin kielen taitoa.

Mistä on kyse?