archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kattohuovasta asfaltin raaka-aineeksi

Bitumikermit, tuttavallisemmin vesikattojen vedeneristeet, ovat perinteisesti päätyneet käyttöikänsä lopuksi polttoon tai kaatopaikalle. Tarpaper Recycling on aloittanut rakentamaan uutta kiertotalousmarkkinaa kermeille yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Nyt yritys toimittaa käytetyistä bitumikermeistä jalostettua uusioraaka-ainetta asfaltintuotantoon.

Julkaistu

Ongelma

Rakennusten bitumikermit eli vesikattojen vedeneristeet sisältävät öljypohjaista bitumia ja ovat kierrätysratkaisujen puuttuessa päätyneet käyttöikänsä päätteeksi polttoon tai kaatopaikalle. Myös asfaltti sisältää bitumia, mutta valmistusvaiheessa sitä käytetään yleensä neitseellisenä. Bitumia tuodaan Suomeen laivalla ja junalla: kuljetus- ja säilytys kuluttaa paljon energiaa sillä lämpötilan tulee kokoajan olla noin +150 astetta. Myös asfaltinvalmistus kuluttaa huomattavasti luonnonvaroja ja energiaa.

Ratkaisu: Kattohuovasta asfaltin raaka-aineeksi

Tarpaper vastaanottaa maksua vastaan purku-, saneeraus- ja rakennusyrityksiltä, kattoeristysmateriaalien valmistajilta sekä jätehuoltoyhtiöiltä käyttökelvotonta bitumikermiä joka lajitellaan, homogenisoidaan ja murskataan käyttökelpoiseksi raaka-aineeksi asfaltintuotantoon. Tarpaperin Lahden tehtaalta raaka-aine toimitetaan asfaltintuotantoasemille, joilla tulee olla syöttölaite sen käyttöä varten. Bitumikermien hyödyntäminen asfaltin raaka-aineena vähentää bitumikermien hiilijalanjälkeä sekä asfaltin tuotannonaikaisia hiilidioksidipäästöjä noin kymmenen prosenttia. Samalla ratkaisu vähentää polttoon ja kaatopaikalle päätyvän jätteen määrää.

Ansaintamalli ja hyödyt Tarpaper Recyclingille

Tarpaperin kassavirta muodostuu kahdesta osasta: bitumikermijätteen vastaanottomaksusta ja rouheen myymisestä kierrätysmateriaalina asfaltinvalmistukseen. Yritys on itse luonut markkinansa keräämällä raaka-ainetoimittajat yhteen ja tekemällä tuotteestaan uskottavan materiaalin asfaltinvalmistajien silmissä. Tuotetta ei sääntelyn näkökulmasta katsota jätteeksi. Se on vuodesta 2018 alkaen mukana asfalttinormeissa, minkä myötä hankintaorganisaatiot voivat vaatia Bitumenmix-tuotetta käytettäväksi asfalttiurakoissaan.

Hyödyt asiakkaalle

Esimerkiksi saneerausyrityksille bitumikermien toimittaminen Tarpaperille maksaa vähemmän kuin vieminen kaatopaikalle. Asfalttimassan valmistajien kustannukset pienenevät Tarpaperin kierrätysmateriaalia käytettäessä ja myös neitseellisen bitumin tarve vähenee. Tuotteen käyttöönotto vaatii erittäin pienet laiteinvestoinnit saatuihin hyötyihin nähden.

Mistä on kyse?