Esimerkit
Arvioitu lukuaika 2 min

Kauniita, kestäviä ja edullisia toimistokalusteita

Toimistokalusteiden käyttöikä lineaarisessa taloudessa on lyhyt ja kestämätön. Rype Office estää kalusteiden joutumisen kaatopaikalle ja polttoon ja antaa niille uuden elämän.

Julkaistu

Rype Office on brittiläinen toimistokalusteiden uusiovalmistus- ja suunnitteluyritys, joka pyrkii ratkaisemaan sen, että jokaisena arkipäivänä Isossa-Britanniassa päätyy kaatopaikalle 300 tonnia toimistokalusteita. Yritys kunnostaa vanhat toimistokalusteet uudenveroiseen kuntoon laatuvarmistetuilla prosesseilla.

Ongelma

Toimistokalusteet ovat merkittävä, mutta usein huomiotta jätetty ympäristöongelma. Tutkimusten mukaan toimistorakennuksen 40-vuotisen elinkaaren aikana kalusteet ovat merkittävä kasvihuonekaasupäästöjen lähde, ja niiden osuus rakennuksen koko hiilijalanjäljestä on 30 prosenttia. Tämä johtuu vakiintuneesta tavasta ostaa kalusteet uusina ja heittää ne pois ensimmäisen käyttöikänsä jälkeen.

Ratkaisu

Rype Office tarjoaa asiakkailleen kalusteita, joiden ympäristöjalanjälki on pienempi ja hintalappu alle puolet uudesta. Rype Office hankkii kalusteet asiakkaiden olemassa olevasta kalustosta ja Britannian suurimmilta poistomyyntiyrityksiltä.

Yhtiön suunnittelupalvelu yhdistää uusiovalmistetut tuotteet hukkamateriaaleista suunnittelemiinsa kalusteisiin ja luo niistä kauniita, kestäviä ja edullisia kalusteita. Jokaiseen myytyyn kalusteeseen kuuluu lupaus tuotteen takaisin ottamisesta. Näin se voidaan uusiovalmistaa uudelleen.

Rype Officen liiketoiminnan luonteen ansiosta yritys pystyy olemaan lähellä kiertoa ja valvomaan tuotteiden palautusta ja uusimista pidentäen niiden taloudellista käyttöikää.

Rype Office luo tietoisuutta kiertotaloudesta kertomalla asiakkaille tuotteidensa alkuperän ja osoittamalla täysin kiertotalouden mukaisen liiketoimintamallin ympäristöön liittyvät, taloudelliset ja sosiaaliset edut.

Ympäristövaikutukset

Kun arvokasta materiaalia päätyy kaatopaikalle, se ei pelkästään vie tilaa ja saastuta ekosysteemiä, vaan myös menetettyjä arvokkaita resursseja ja menetettyä mahdollisuutta välttää neitseellisten raaka-aineiden käyttämistä. Uusiovalmistetun toimistokalusteen ympäristöjalanjälki on 80 prosenttia pienempi kuin uuden.

Sosiaaliset vaikutukset

Suurissa projekteissa Rype Office pyrkii tarjoamaan mahdollisimman monta työpaikkaa kohteen lähellä asuville heikossa asemassa oleville ihmisille. Yritys on tarjonnut 6 500 tuntia työtä toimeentulon turvaavalla palkalla pitkäaikaistyöttömille ja vammaisille. Suunnitellessaan ja valmistaessaan uusia tuotteita yritys pyrkii tekemään yhteistyötä yhteiskunnallisen arvon tuottamiseen sitoutuneiden kumppaneiden kanssa. Rype Office suunnittelee ja valmistaa esimerkiksi istuinlooseja ja pehmeitä istuimia sokeiden Merthyr Tydfil Institute for the Blind -järjestön kanssa.

Mistä on kyse?