Esimerkit
Arvioitu lukuaika 2 min

Käytettyjä sähköautoja hyödyntävä taksipalvelu

Ekorentin Nopia-palvelun avulla käytettyjä sähköautoja voi hyödyntää kehittyvissä maissa takseina. Ratkaisu parantaa kasvavien suurkaupunkien ilmanlaatua ja vähentää taksikuskien ajamisen kustannuksia merkittävästi.

Julkaistu

Ongelma

Monet nopeasti kaupungistuvat maat kärsivät liikenneruuhkista ja liikenteen päästöistä. Autokanta maissa on vanhaa ja joukkoliikenne usein riittämätöntä. Joukkoliikenne perustuu usein yksittäisiin liikennöijiin ja taksiyrittäjiin. Heidän haasteena ovat korkeat polttoainekustannukset, joiden osuus voi kasvaa jopa 30-50 prosenttiin liikevaihdosta. Toisaalta länsimaissa on jo paljon käytettyjä sähköautoja, joiden jälleenmyyntimarkkinat ovat rajoitetut. Länsimaiset kuluttajat ostavat usein mieluummin uusia sähköautoja, joilla on paremmat käyttöominaisuudet.

Ratkaisu: Käytettyjä sähköautoja hyödyntävä taksipalvelu 

EkoRent hankkii länsimaista käytettyjä sähköautoja ja myy ne kehittyvien maiden suurkaupunkien (esim. Nairobi) taksiyhtiöille ja yksittäisille kuljettajille. EkoRentin kautta ostetut autot brändätään Nopia-palvelun mukaisesti. Taksikuskit saavat heidän käyttöönsä räätälöidyn Nopia Drive -hallintasovelluksen, jonka kautta he löytävät asiakkaansa. Asiakkaat tilaavat ja maksavat taksikyydin Nopia Ride -sovelluksella. EkoRent vastaa latauspisteiden riittävästä määrästä toiminta-alueella.

Ansaintamalli ja hyödyt EkoRentille

EkoRent saa Nopia-palvelua hyödyntävien kuskien tuloista 25 prosenttia. Käytettyjen sähköautojen välittäminen ei ole yritykselle keskeinen tulonlähde. Tulevaisuudessa EkoRent voi myös hyödyntää Nopia-palvelun piirissä olevien sähköautojen akkuja sähkövarastona, tarjoten muun muassa sairaaloille ja muille keskeisille yhteiskunnallisille toimijoille sähkövirtaa esimerkiksi sähkökatkojen aikana.

Hyödyt asiakkaalle ja loppukäyttäjälle

Sähköautoja käyttävät Nopia-kuskit lataavat autonsa Nopia-palvelupisteillä ilmaiseksi, mikä pienentää merkittävästi taksikuljettajien kustannuksia. Lisäksi he saavat käyttöönsä hiljaisia, päästöttömiä ja turvallisia autoja. Loppukäyttäjille palvelu mahdollistaa kilpailukykyiset hinnat sekä päästöttömät kyydit. Samalla kaupunkien ilmanlaatu paranee. Esimerkiksi Afrikassa sähköautot voivat myös toimia uusiutuvan energian varastona, mikä tarjoaa kaupungeille mahdollisuuden hyödyntää aurinkoenergiaa yöaikaan.

Mistä on kyse?