archived
Arvioitu lukuaika 1 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Keskustelun aikana puhkeavan yllättävän ristiriidan käsittely

Julkaistu

  • Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. ”Pysähdytään tähän hetkeksi. Huomaan, että teidän välillä näyttää olevan jonkinlainen ristiriita. Sopiiko, että tutkitaan rauhassa hieman tarkemmin, mistä siinä on kyse?”
  • Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. ”Minusta näyttää siltä, että… Mitä ajattelette tästä minun esittämästä?”
  • Sopikaa koko porukalla siitä, käytetäänkö keskusteluaikaa ristiriidan tutkimiseen. ”Onko meidän mielekästä käyttää jonkin verran yhteistä aikaamme tämän ristiriidan tutkimiseen?”
  • Korosta sitä, että ristiriitaa ei tarvitse yrittää ratkaista dialogissa vaan riittää paremman ymmärryksen saaminen toisten näkökannoista. ”Dialogissa ei tarvitse yrittää ratkaista ristiriitoja. Riittää, että saamme paremman ymmärryksen siitä, mistä niissä on kyse.”
  • Pyydä ristiriidan eri osapuolia kertomaan vuoron perään tarkemmin omista näkemyksistään ja kokemuksistaan. Korosta kuuntelemisen merkitystä. ”Kuullaan rauhassa kumpaakin/jokaista teistä. Jokainen puhuu vuorollaan. Älkää keskeyttäkö toisianne vaan yrittäkää kuunnella ja ymmärtää toistenne näkökantoja.”

Mistä on kyse?