archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kestokuukautissuoja vähentää jätettä ja helpottaa elämää

Lune Groupin Lunette Kuukupissa yhdistyy monta ominaisuutta: se on helppokäyttöinen, ekologinen, turvallinen ja taloudellinen. Kuukautiset ovat perinteisesti säännöllinen menoerä, jota voidaan myös kuukupin avulla huomattavasti vähentää.

Julkaistu

Ongelma 

Menstruoiva henkilö käyttää arviolta 11 000-17 000 kuukautissuojaa elämänsä aikana. Tämä tarkoittaa noin 125-150 kiloa jätettä. Perinteisissä kuukautissuojissa käytetään hitaasti maatuvien synteettisten materiaalien (kuten muovi ja viskoosi) lisäksi puuvillaa, jonka kasvatus vaatii sekä torjunta-aineita että valtavia määriä vettä. Lisäksi kertakäyttöisten kuukautissuojien hankkiminen on säännöllinen kuluerä niiden käyttäjälle. Myös tamponeihin liittyy monia terveysongelmia, kuten limakalvojen kuivumista, kutinaa ja kirvelyä.

Ratkaisu: ekologinen kestokuukautissuoja useaksi vuodeksi 

Lune Group valmistaa kuukuppeja, jotka korvaavat kertakäyttöiset kuukautissuojat. Emättimeen asetettava, lääketieteellisestä silikonista valmistettu kuppi kerää kuukautisvuodon. Sen voi pestä ja käyttää aina uudelleen, ja se kestää oikein huollettuna käytössä usean vuoden. Laskennallisesti noin kymmenen kuukuppia riittää korvaamaan kuukautissuojien elinikäisen tarpeen. Kun kupin käyttöikä tulee tiensä päähän, sen voi hävittää polttamalla, sillä se ei sisällä ylimääräisiä kemikaaleja tai myrkkyjä. Myös kuppipakkaus on täysin maatuva, selluloosasta valmistettua ”ikkunaa” myöten.

Ansaintamalli ja hyödyt Lune Groupille 

Lune Groupin liikevaihto perustuu kuukuppien sekä niiden pesuun tarkoitettujen tuotteiden myyntiin. Yritys valmistaa tuotteet alihankintana Suomessa ja myy ne eteenpäin joko jälleenmyyjille tai suoraan verkkokaupastaan. Toimintamalli on yritykselle kevyt, sillä se ei vaadi omien fyysisten liikkeiden tai tuotantotilojen ylläpitoa.

Hyödyt asiakkaalle ja loppukäyttäjälle 

Lunette Kuukuppi maksaa Suomen markkinoilla itsensä takaisin noin puolessa vuodessa, jos hintaa verrataan kertakäyttöisten kuukautissuojien hankintaan. Se ei myöskään kuivata limakalvoja ja se aiheuttaa vähemmän mekaanista ärsytystä ja hankausta muihin kuukautissuojiin verrattuna. Erityisesti kehittyvissä maissa kuukuppi tarjoaa hygieenisemmän vaihtoehdon ja voi mahdollistaa tytöille koulunkäynnin myös kuukautisten aikana.

Mistä on kyse?