Esimerkit
Arvioitu lukuaika 2 min

Kotkamills korvaa pakkausten muovia kartonki-innovaatiolla: ”Luomme suomalaisen metsäteollisuuden tulevaisuutta”

Perinteisen metsäteollisuusyrityksen toiminta perustuu nykyään kiertotalouteen. Sivuvirtojen hyödyntäminen eri tavoin lisääntyy vauhdilla. Viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Saila Kettunen kirittää koko alaa pysymään vauhdissa mukana.

Julkaistu

“Kiertotalous on ollut aina toimintamme lähtökohtia. Valmistamme paperia sekä oman sahan että lähialueiden sahojen purusta sekä hyödynnämme sahan hakesivuvirran kartongin valmistuksessa. Se on ympäristön kannalta kestävää ja taloudellisesti järkevää.

Vuonna 2016 otimme toimitusjohtaja Markku Hämäläisen johdolla uuden askeleen kiertotaloudessa. Ryhdyimme tuottamaan helposti kierrätettävää ja suojaavaa kartonkia, joka korvaa muovia muun muassa pakkauksissa.

Nykyisin kiertotalousmallimme perustuu useaan yhteen nivoutuvaan kiertotalouden ratkaisuun. Sahan sivujakeiden hyödyntämisen lisäksi valmistamassamme Absorbex-Eco erikoispaperissa hyödynnetään purusellun lisäksi omaan kierrätyskuitulaitokseemme kerättyä aaltopahvia. Sitä käytetään mm. rakennus- ja huonekaluteollisuuden korkeapainelaminaattien raaka-aineena.Hakkeesta valmistetuilla kartonkituotteilla on suuret kasvumahdollisuudet.

Muovittomat suojakerroskartongit toimivat samalla tavalla kuin muovipäällysteiset kartongit. Kartonki soveltuu monenlaiseen pakkaamiseen, mutta eturintamassa tuotteitamme ostavat pakkausten tekijät, joilla itsellään on kiertotaloutta tukevia tavoitteita tai jotka haluavat vastata eri brändien tarpeeseen saavuttaa omat vastuullisuustavoitteensa. Brändejä puolestaan kirittävät kuluttajat, jotka vaativat, että ympäristön kannalta kestäviä pakkauksia. Kartonkimme näkyy jo kuluttajien arjessa esimerkiksi useiden isojen yleisötilaisuuksien ja Lavazzan kahviautomaattien kupeissa.

Uuden tuotteen tuominen kansainvälisille markkinoille ei tapahdu nopeasti. Eri maiden jätehuoltojärjestelmät, toimintatavat ja asetukset vaihtelevat. Usein kiertotalouden rakenteita ei ole, vaan ne on luotava. Se ei onnistu ilman yhteistyötä arvoketjun muiden toimijoiden kanssa. Onneksi paperi ja kartonki kiertävät helposti. Esimerkiksi yhdistelmämateriaalien kierrättäminen on vielä hankalaa.

Olemme toimialalla kaikki samassa veneessä ja teemme yhdessä töitä sen eteen, että eri asetuksia ja järjestelmiä sovitetaan yhteen. Tästä hyvä esimerkki on kuluttajakartonkien kierrätystä kirittävä 4evergreen-allianssi, jossa olemme mukana. Vain yhteistyöllä saamme paperien ja kartongin kierrätysasteen nousemaan.”

– Saila Kettunen, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja

 

 

Mistä on kyse?