archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Liikkumisen vapautta ilman auton omistamisen tuskaa

Kuluttajat käyttävät paljon rahaa omistusautoihin, joiden käyttöaste on erittäin matala. Autot myös tukkivat kaupunkeja ja aiheuttavat yli kymmenyksen Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Vaihtoehdon tarjoaa MaaS Globalin Whim-palvelu: Kuluttaja voi yhdellä palvelulla yhdistellä eri liikkumismuotoja kuukausimaksuun perustuen. Liikenne­järjestelmästä tulee tehokkaampi – ja palvelulle on tarjolla satojen miljardien globaali markkina.

Julkaistu

Ongelma

Ihmisillä on tarve liikkua, mutta kaupungit ruuhkautuvat henkilöautoista ja tieliikenne aiheuttaa paljon päästöjä. Suomessa liikenteen päästöt ovat noin viidennes kaikista kasvihuonekaasupäästöistä, josta yli puolet aiheutuu henkilöautoliikenteestä. Tämä tarkoittaa noin 5,7 miljoonaa tonnia CO2-ekvivalenttia. Lisäksi autojen tuotantoon kuluu paljon energiaa ja materiaaleja, vaikka niiden käyttöaste on vain viiden prosentin luokkaa. Yksityisautoilu vaatii myös paljon kaupunkitilaa teiden ja parkkipaikkojen muodossa. Vähäisestä käytöstään huolimatta merkittävä osa kuluttajien pääomasta sitoutuu autoihin ja ne ovat merkittävä menoerä kotitalouksille.

Ratkaisu: Liikkumisen vapautta ilman auton omistamisen tuskaa

MaaS Global yhdistää joukkoliikenteen, taksit ja auton käyttömahdollisuuden tarjoamalla niitä kuukausihinnoiteltuna palveluna. MaaS ostaa palveluita eri liikkumismuotoja mahdollistavilta yrityksiltä ja tarjoaa niitä edelleen yhdistelmänä, jossa asiakas voi helposti valita tilanteeseensa sopivimman tavan liikkua. Palvelu toimii Whim-mobiilisovelluksen avulla, joka näyttää myös määränpäähän pääsemiseen kuluvat ajat eri liikkumismuodoilla. Käytännössä MaaS vähentää yksityisauton omistamisen tarvetta ja ruuhkia sekä parantaa ilmanlaatua.

Ansaintamalli ja hyödyt MaaS Globalille

MaaS Global ostaa kuukausipakettiin kuuluvan määrän palveluita esimerkiksi joukkoliikenne-, taksi- ja autonvuokrausyhtiöiltä. Asiakkaan maksaman kuukausipaketin ja palveluntuottajille maksetun hinnan erotus jää MaaS Globalille. Ansaintamalli toimii, kun käyttäjiä on riittävästi. Markkinoiden ennustetaan kasvavan satojen miljardien luokkaan vuoteen 2030 mennessä.

Hyödyt asiakkaalle ja loppukäyttäjälle

Asiakas saa käyttöönsä helppokäyttöisen Whim-liikkumissovelluksen, jossa asiakas voi valita jokaiselle matkalle tarpeisiinsa parhaiten sopivan vaihtoehdon useasta eri liikkumismuodosta: julkinen liikenne, taksit, kaupunkipyörät, vuokra-autot tai yhteiskäyttöautot. Asiakas voi valita useasta eri tason tuotepaketista itselleen sopivan, tietää kuukausittaisen veloituksen määrän ilman yllätyksiä ja perua tilauksensa milloin tahansa. Kun kaikki on tarjolla yhdessä sovelluksessa, liikkuminen helpottuu ja monipuolistuu.

Mistä on kyse?