Liikkuminen
Arvioitu lukuaika 1 min

Mitä jos sinunkin autosi kulkisi sähköllä?

Tiesitkö, että sähköautoja käytettiin jo 1900-luvun alussa? Hiljainen, helppohoitoinen ja vähäpäästöinen auto ei tuota pakokaasuja ja sen huoltokulut ovat vain murto-osa polttomoottoriauton huollon kuluista.

Julkaistu

Säästöt: Työmatkan taittaminen sähköautolla vie usein saman verran tai jopa vähemmän energiaa, kuin pelkkä polttomoottoriauton lohkolämmitys talvella. Sähköauton energiakulut sataa kilometriä kohden ovat alle kaksi euroa, kun taas esimerkiksi dieselautolla kulut ovat noin kahdeksan euroa. Jos vaihdat sähköautoon, säästät siis huoltokulujen lisäksi matkakuluissa. Sähköautojen julkisten latauspisteiden hinnastot vaihtelevat, ja joillakin pisteillä lataus saattaa olla myös ilmaista.

Huomioi nämä: Sähköauton hankinta vaatii alkuinvestoinnin, sillä ne ovat tällä hetkellä bensa-autoja kalliimpia, mutta kokonaiskustannuksissa saavutetaan monesti polttomoottoriversion taso 3-6 vuodessa. Myös sähköautojen leasing yleistyy. Latausverkoston ja muun infrastruktuurin kehittäminen on myös Suomessa vielä alussa.

Hiilijalanjäljen pienentyminen: Jos liikut sähköautolla bensa-auton sijaan, pienenee hiilijalanjälkeäsi 14 prosenttia vuodessa. Jos miljoona suomalaista tekee näin, säästyy 136 000 asukkaan hiilijalanjälki vuodessa. Vaikka liikkuminen sähköautoilla on polttomoottoriautoja ekologisempaa, vaatii niiden valmistaminen enemmän luonnonvaroja.

Vinkit: Lue lisää sähköautoilun hyödyistä Motivasta.

Mistä on kyse?