archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Mobiiliteknologiaa hyödyntävä ruokapalvelu

Ravintoloiden ruokahävikin määrä on suuri, koska päivittäin tarvittavan ruuan määrää on vaikea ennustaa. Lunchien ja ResQ:n mobiiliteknologian avulla muuten yli jäävä ruoka saadaan myyntiin ja käytettyä.

Julkaistu

Ongelma

Ravitsemuspalveluissa eli ravintoloissa, lounasruokaloissa ja kunnallisissa ruokapalveluyrityksissä kipataan biojätteeseen 75–85 miljoonaa kiloa ruokaa vuosittain. Ravintoloiden ja kahviloiden on vaikea ennustaa päivittäin tarvittavaa tarjottavan ruoan määrää. Lounastarjoiluja täytyy valmistaa etukäteen tietty määrä kustannustehokkaasti. Kun asiakkaiden ja ruoan menekin määrä ei kohtaa valmistetun ruoan määrän kanssa, syntyy hävikkiä. Ruoantuotannon ympäristövaikutukset ovat merkittävät.

Ratkaisu: Mobiiliteknologiaa hyödyntävä ruokapalvelu

Lunchie ja ResQ tarjoavat markkinapaikan hävikkiruoan myymiseen. Ravintolat ja kahvilat ilmoittavat käyttöliittymään sellaiset ruoat, jotka muuten menisivät hukkaan. Kuluttaja voi ostaa annoksen sitä tarjoavasta ravintolasta ja hakea sen ravintolan määrittämän aikaikkunan puitteissa. Käyttöliittymä näyttää tarjolla olevat annokset sijainnin ja ruokavalioasetusten mukaan.

Ansaintamalli ja hyödyt yritykselle

Yritykset ottavat välityspalkkion jokaisesta käyttöliittymänsä kautta myydystä annoksesta ja tilittävät ravintoloille myyntitulot. Toimintamallin myötä sekä ravintoloilla että Lunchiella/ResQlla on samat intressit: säästää ympäristöä vähentämällä ruokahävikkiä mahdollisimman paljon. Malli on myös läpinäkyvä ja kaikille osapuolille selkeä.

Hyödyt asiakkaalle ja loppuasiakkaalle

Yritykset tarjoavat kuluttajille edullisen tavan ostaa ravintolatason ruokaa, joka muuten menisi hukkaan. Samalla säästyy kotona kokkaamiseen kuluva aika. Ravintolalle sovellukset tarjoavat helpon kanavan tienata hävikkiruoalla, vähentää jätekuluja ja säästää ympäristöä. Yritykset myös markkinoivat palveluaan ja saavat siten näkyvyyttä ravintoloille.

Mistä on kyse?