archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Muoviroskasta muovikasseja

Amerplast hyödyntää kuluttajien ja teollisuuden muoviroskat muovikassien raaka-aineena ja säästää näin sekä ympäristöä että valmistuskustannuksia.

Julkaistu

Ongelma

Muoviroskaa syntyy maailmassa valtavat määrät. On arvioitu, että vuonna 2050 merissä on enemmän muovia kuin kalaa. Suomen markkinoille on puolestaan arvioitu tulevan yli 100 000 tonnia muovipakkausjätettä vuosittain. Muovi tehdään pääsääntöisesti öljystä, joka on uusiutumaton fossiilinen raaka-aine. Monet muovipakkaukset sisältävät useita eri muoveja, mikä tekee muovin kierrätyksestä osin haastavaa. Myös muovien likaisuus haittaa kierrätystä.

Ratkaisu: keräysmuovista kierrätysmuovipusseja

Amerplast valmistaa muovipusseja kierrätetystä polyeteenistä. Näiden ESSI Kiertokassien materiaali on tehty 90-prosenttisesti kierrätysmuovista. Raaka-aineesta puolet on kuluttajilta erillispisteiden ja taloyhtiöiden kautta kerättyä muovia ja puolet Keskon keskusvarastolta tulevaa pakkausjätettä. Muovijäte lajitellaan ja erotellaan erilaisiin käyttötarkoituksiin Fortumin käsittelylaitoksella. Amerplast ostaa Fortumilta muovijätteestä erotetun, sulatusvalmiin polyeteenijakeen muovipussien raaka-aineeksi. Käytetyt kassit voidaan kierrättää esimerkiksi uusien ESSI Kiertokassien raaka-aineeksi.

Ansaintamalli ja hyödyt Amerplastille

Amerplast myy ESSI Kiertokasseja kaupan alan keskusliikkeille. Yritys maksaa Fortumille kierrätyskassien raaka-aineesta, mutta kierrätysmuovin käyttäminen tulee yritykselle halvemmaksi kuin uuden fossiilisen raaka-aineen käyttö. Yritys valmistaa myös muita joustomuovipakkauksia kierrätysmuovia hyödyntäen ja kehittää yhä uusia käyttökohteita tälle materiaalille. Kierrätysmuoviratkaisujen kehittäminen tukee Amerplastin tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuuksia, sillä se mahdollistaa paremman materiaalitehokkuuden ja muovien uudelleenkäytön.

Hyödyt asiakkaalle ja loppukäyttäjälle

Useat kaupan alan liikkeet ostavat jo ESSI-kasseja, mutta vain Kesko toimii ratkaisussa sekä materiaalin toimittajana (logistiikassa käytetyt lavasuojamuovit) että valmiin tuotteen jälleenmyyjänä. Ratkaisun avulla Kesko pystyy lisäämään kierrätykseen päätyvän pakkausjätteen osuutta keskusvarastollaan sekä tarjoamaan asiakkailleen kestävämmän muovikassivaihtoehdon. Myös muut kaupan alan yritykset voivat myydä ESSI-kasseja ja pienentää näin ympäristöjalanjälkeään. Kuluttaja voi muovin erilliskeräyksen avulla kierrättää roskansa paremmin uusiokäyttöön.

Mistä on kyse?