Julkaistu 14.12.2017

Näin pääset eteenpäin pattitilanteessa

  • Totea ääneen osallistujille, että sinun mielestäsi ollaan tultu jonkinlaiseen pattitilanteeseen. ”Näyttää siltä, että olemme pattitilanteessa.”
  • Kysy, miten osallistujat näkevät tilanteen ja mistä siinä on heidän mielestään kyse. ”Mistä tässä on teidän mielestänne kyse?”
  • Kysy, onko osallistujilla ideoita siitä, miten tilanteessa kannattaisi edetä. ”Tuleeko jollekin teistä ideoita siitä, miten meidän kannattaisi tässä edetä?”
  • Jos kukaan ei keksi hyvää ratkaisua etenemiseen, ohjaa keskustelijat hetkeksi tauolle. Sen jälkeen pyydä osallistujia jälleen pohtimaan lisää pattitilanteen luonnetta ja ideoimaan ratkaisuja. ”Pidetään tässä kohtaa pieni tauko ja palataan sitten yhdessä miettimään, miten tässä päästäisiin eteenpäin.”
  • Jos ratkaisua ei löydy, pyydä osallistujia pohtimaan, mitä yhdessä voidaan oppia pattitilanteesta ja siitä, mitä keskustelussa tapahtui. ”Vaikuttaa siltä, että emme pääse tässä kohtaa kunnolla eteenpäin. Mitä ajattelette, että voimme oppia tästä pattitilanteesta ja siitä, mitä keskustelussa on tapahtunut?”

 

Lataa printattavat kortit keskustelun vetämiseen

Mistä on kyse?

Työkaluja keskustelun aikana

Hyvä dialogi vaatii aikaa vähintään puolitoista tuntia – ja sen vetäminen harjoittelua ja toistoja. Kokosimme parhaat vinkit ja työkalut käytettäväksi keskustelun aikana. Printtaa ohjauskortit mukaan tai kokoa työkalupakkiisi! Ja eikun menoksi.

”Osasin kyllä odottaa jotain erityistä mutta tämä oli odotuksiin verrattuna positiivisempi kokemus. Juuri tällaista keskustelua tarvitaan, että kaikki osapuolet kuulevat toisiaan ja annetaan jokaiselle rauhassa puheenvuoro.”
– Kemijärven Erätauko-tapahtuman osallistuja

Katso myös työkalut ennen keskustelua ja keskustelun jälkeen.

Lisää työkaluja

Näillä dialogimestariksi.

Käytännön oppeja dialogista

Näin homma toimii.

Mistä on kyse?