Arvioitu lukuaika 1 min

Näin pääset eteenpäin pattitilanteessa

Julkaistu

  • Totea ääneen osallistujille, että sinun mielestäsi ollaan tultu jonkinlaiseen pattitilanteeseen. ”Näyttää siltä, että olemme pattitilanteessa.”
  • Kysy, miten osallistujat näkevät tilanteen ja mistä siinä on heidän mielestään kyse. ”Mistä tässä on teidän mielestänne kyse?”
  • Kysy, onko osallistujilla ideoita siitä, miten tilanteessa kannattaisi edetä. ”Tuleeko jollekin teistä ideoita siitä, miten meidän kannattaisi tässä edetä?”
  • Jos kukaan ei keksi hyvää ratkaisua etenemiseen, ohjaa keskustelijat hetkeksi tauolle. Sen jälkeen pyydä osallistujia jälleen pohtimaan lisää pattitilanteen luonnetta ja ideoimaan ratkaisuja. ”Pidetään tässä kohtaa pieni tauko ja palataan sitten yhdessä miettimään, miten tässä päästäisiin eteenpäin.”
  • Jos ratkaisua ei löydy, pyydä osallistujia pohtimaan, mitä yhdessä voidaan oppia pattitilanteesta ja siitä, mitä keskustelussa tapahtui. ”Vaikuttaa siltä, että emme pääse tässä kohtaa kunnolla eteenpäin. Mitä ajattelette, että voimme oppia tästä pattitilanteesta ja siitä, mitä keskustelussa on tapahtunut?”

 

Hanke

Erätauko

Erätauko on avoimesti hyödynnettävissä oleva tapa käynnistää ja käydä rakentavaa keskustelua.

Julkaistu

Lataa kortit keskustelun vetämiseen

Lisää työkaluja

Näillä dialogimestariksi.

Käytännön oppeja dialogista

Näin homma toimii.

Mistä on kyse?