Esimerkit
Arvioitu lukuaika 3 min

Neste voisi tehdä muovien raaka-ainetta vaikkapa levistä ja kaatopaikkajätteestä: ”Panostus uuden kehittämiseen on huimaa”

Nesteen pääasiassa jätteistä ja tähteistä valmistetut uusiutuvat tuotteet vähensivät kasvihuonekaasupäästöjä viime vuonna kymmenen miljoonaa tonnia. Tulevaisuudessa Neste haluaa käyttää polttoaineen ja muovien raaka-aineiden valmistukseen esimerkiksi kaatopaikkajätettä tai leviä. Vastuullisuusjohtaja Salla Ahonen visioi, että tulevaisuuden liiketoiminta voi resurssien käytön sijaan uudistaa niitä.

Julkaistu

”Olemme Nesteellä valmistaneet jo pitkään uusiutuvaa polttoainetta tie- ja lentoliikenteeseen. Samalla teknologialla valmistamme nykyisin myös muovien raaka-ainetta. Uusiutuvien tuotteidemme avulla vähennettiin viime vuonna hiilidioksidipäästöjä 10 miljoonaa tonnia, mikä vastaa noin 1,5 miljoonan keskiverto-EU-kansalaisen vuosittaista hiilijalanjälkeä. Tavoitteenamme on päästä 20 miljoonan tonnin vuosittaiseen kasvihuonekaasupäästöjen vähenemään vuoteen 2030 mennessä.

Valmistamme polttoaineita ja muovien raaka-ainetta pääosin nestemäisistä jätteistä ja tähteistä, kuten eläinrasvajätteistä, kasviöljyistä ja käytetyistä paistorasvoista. Tutkimme jatkuvasti erilaisia uusiutuvia tai kierrätettyjä raaka-aineita käytettäväksi uusiutuvien muovien raaka-aineiden valmistuksessa. Tulevaisuudessa uusiutuvien muovien raaka-aineen valmistuksessa voitaisiinkin käyttää vaikkapa kaatopaikkajätettä tai leviä.

Tämän lisäksi olemme jo valmistaneet korkealaatuisten muovien raaka-ainetta jätemuovista. Tavoitteenamme on prosessoida vuonna 2030 vähintään miljoona tonnia jätemuovia vuosittain ja jalostaa siitä korkealaatuista raaka-ainetta, joka soveltuu myös muovin valmistukseen esimerkiksi terveydenhuollon tai ruoka- ja leluteollisuuden tarpeisiin.

Nesteen käyttämät jäte- ja tähdeperäiset rasvat ja öljyt kerätään erilaisilta kumppaneilta. Hyvä esimerkki uusiutuvan polttoaineen valmistuksesta on kokeilumme Oaklandin kaupungin kanssa Kaliforniassa. Keräsimme kaupungin ruokaloiden ja kanttiinien paistorasvat ja toimitimme ne polttoaineena takaisin kaupungin ajoneuvojen, kuten kadunlakaisukoneiden ja roska-autojen käyttöön.

Olen työskennellyt Nesteellä kaksi vuotta, mutta minulla on kahdenkymmenen vuoden kokemus vastuullisuuden parissa työskentelystä. Tänne minut innosti Nesteen pitkän aikajänteen ajattelu ja edelläkävijyys – panostus uuden kehittämiseen on huimaa! Noin neljännes henkilöstöstämme työskentelee innovaatioiden, tutkimuksen ja tuotekehityksen parissa.

Kun aikoinaan opiskelin energiatekniikkaa ja ympäristönsuojelua, ihmiset kysyivät, mitä tekemistä näillä kahdella asialla on toistensa kanssa. No, enää kukaan ei kysy. Valtioiden, kaupunkien ja organisaatioiden ilmastotavoitteet ovat arkipäivää, kovemmalla tasolla kuin ennen ja niitä on myös ruvettu seuraamaan. Meillä esimerkiksi johdon palkitseminen on sidottu siihen, miten hyvin saavutamme Nesteen ilmastotavoitteet.

Toivon, että Nesteellä olemme eturintamassa ratkaisemassa sitä, miten yritykset voivat siirtyä luonnonvarojen liikakäytöstä luonnonvaroja uudistavaan liiketoimintatapaan. Tulevaisuudessa yritykset voisivat samalla tehdä hyvää, pienentää päästöjä ja ehkäistä luontokatoa sekä taata oikeudenmukaiset työolosuhteet.”

– Salla Ahonen, vastuullisuusjohtaja

 

Mistä on kyse?