Julkaistu 14.12.2017

Osallistujien rohkaiseminen puhumaan omista kokemuksista

  • Pyydä ihmisiä kertomaan itselleen merkittävistä tapahtumista ja tilanteista. ”Kertokaa jostain tapahtumista tai tilanteista, jotka ovat vaikuttaneet siihen, mitä ajattelette dialogimme aiheesta.”
  • Kysy laajentavia kysymyksiä kokemuksen eri ulottuvuuksista: havainnot, ajatukset, muistot, tunteet ja kuvitelmat. ”Kerro lisää siitä, mitä havaitsit/ajattelit/tunsit/kuvittelit tuossa tilanteessa?”
  • Kysy tarkentavia kysymyksiä syistä ja seurauksista. ”Mitkä asiat johtivat tuohon? Mitä siitä seurasi?”
  • Pyydä muita osallistujia kertomaan, millaisia kokemuksia heille tulee mieleen toisia kuunnellessa. ”Millaisia kokemuksia teillä muilla tuli mieleen, kun kuuntelitte äskeistä?”
  • Näytä itse esimerkkiä. Kerro jostain omasta kokemuksestasi, joka on vaikuttanut näkemyksiisi käsiteltävästä asiasta.

 

Lataa printattavat kortit keskustelun vetämiseen

Mistä on kyse?

Työkaluja keskustelun aikana

Hyvä dialogi vaatii aikaa vähintään puolitoista tuntia – ja sen vetäminen harjoittelua ja toistoja. Kokosimme parhaat vinkit ja työkalut käytettäväksi keskustelun aikana. Printtaa ohjauskortit mukaan tai kokoa työkalupakkiisi! Ja eikun menoksi.

”Osasin kyllä odottaa jotain erityistä mutta tämä oli odotuksiin verrattuna positiivisempi kokemus. Juuri tällaista keskustelua tarvitaan, että kaikki osapuolet kuulevat toisiaan ja annetaan jokaiselle rauhassa puheenvuoro.”
– Kemijärven Erätauko-tapahtuman osallistuja

Katso myös työkalut ennen keskustelua ja keskustelun jälkeen.

Lisää työkaluja

Näillä dialogimestariksi.

Käytännön oppeja dialogista

Näin homma toimii.

Mistä on kyse?