archived
Arvioitu lukuaika 1 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Ota vegaanihaaste vastaan!

Vastaanottamalla kuukauden vegaanihaasteen tai viettämällä lihatonta lokakuuta voit löytää uusia lempiruokia ja laajentaa ruokavaliosi makumaailmaa. Kasvis- tai vegaanista ruokavaliota on nykyään entistä helpompaa noudattaa, sillä ruokakaupoista löytyy yhä useampia vegaanisia tuotteita makkaroista jäätelöön.

Julkaistu

Säästöt: Kasvisruoka voi olla liharuokaa edullisempaa, mikä näkyy kuukauden ruokakuluissa. Myös ravintoloissa kasvisruoka on usein liha-annosta edullisempaa.

Huomioi nämä: Vakiintuneita ruoanlaittotapoja voi olla haasteellista muuttaa. Jos et tavallisesti kokkaa kasvisruokia, voi vegaanisen ruokavalion testaaminen vaatia aluksi hiukan perehtymistä. Ohjeistusta ja ideoita on kuitenkin tarjolla paljon esimerkiksi verkossa ja erilaisilla korvikkeilla on helppo korvata eläintuotteet reseptiä juurikaan muuttamatta.

Hiilijalanjäljen pienentyminen: Lihan ja maitotuotteiden käytön lopettaminen kuukaudeksi pienentää hiilijalanjälkeäsi prosentin vuodessa. Säästöjä syntyy, kun eläintuotannon aiheuttamat kasvihuonepäästöt  vähentyvät ja maa-alaa vapautuu viljelykäyttöön.

Vinkit: Neuvoja ja tietoa vegaanisesta ruokavaliosta tarjoaa muun muassa Vegaaniliitto. Kasvisruokavalion testaaminen on helppo aloittaa esimerkiksi työpaikan lounasravintolassa, jolloin annosten ravinnepitoisuudet on mietitty valmiiksi.

Mistä on kyse?