Esimerkit
Arvioitu lukuaika 3 min

Pure Waste valmistaa vaatteita, lankoja ja kankaita sataprosenttisesti kierrätetystä materiaalista: “Huomioimme kiertotalouden aina tuotteen suunnittelusta vaatteiden takaisinottoon asti”

Pure Waste hyödyntää vaatteissaan raaka-aineita, jotka muuten päätyisivät poltettavaksi tai kaatopaikoille. Perustajaosakas Jukka Pesola haluaa kehittää Suomeen vastuullisen tekstiilituotannon ekosysteemiä, jossa materiaali ja osaaminen kiertävät.

Julkaistu

“Pure Waste syntyi aiemman yritykseni, ylijäämäkankaista asusteita valmistavan Coston, materiaalitarpeesta. Halusimme käyttää materiaalia, joka on ekologisempaa kuin tekstiiliteollisuuden ylijäämäkankaat. Siksi kokeilimme valmistaa omaa kangasta resurssitehokkaasti.

Muutaman vuoden tutkimus- ja kehitystyön jälkeen onnistuimme valmistamaan sataprosenttisesti kierrätettyä puuvilladenimiä. Halusimme keskittyä kankaan kehittämiseen täysillä, ei vain Coston sivujuonteena.

Vuonna 2013 perustimme Pure Waste -yrityksen, joka valmistaa lankoja, kankaita ja vaatteita täysin kierrätetystä materiaalista, kuten puuvillasta. Käytämme raaka-aineita, jotka muuten päätyisivät tekstiilijätteeksi. Keräämme ja lajittelemme tekstiiliteollisuuden leikkuujätettä sen syntypaikalla Intiassa, jossa myös valmistamme tuotteet osakkaamme tehtaalla.

Tarjoamme myös vaatteiden takaisinottopalvelua. Kun asiakas ei enää käytä tuotettamme, hän voi palauttaa sen meille. Viimeksi teimme poisto- ja reklamaatiotuotteistamme uutta lankaa ja kangasta. Takaisinottotoiminta on kuitenkin vielä alkutekijöissään, koska saamme materiaalia takaisin melko vähän. Jotta voimme käsitellä materiaaleja tuotantomittakaavan laitteilla, tarvitsemme useita tuhansia kiloja materiaalia väreittäin ja laaduittain. Siinä saa muutaman t-paidan kerätä.

Huomioimme kiertotalouden vaatteidemme tuotannon jokaisessa vaiheessa aina raaka-aineen keräämisestä siihen, että asiakas palauttaa käyttämänsä vaatteen meille uudelleenkäytettäväksi. Pyrimme minimoimaan hävikin jokaisessa prosessin vaiheessa, ei vain leikkuupöydällä. Jos tuotannosta syntyy jätettä, yritämme löytää hyödyntämistavan tai kierrätysmenetelmän jokaiselle jakeelle.

On ollut hienoa osoittaa, että vastuullinen liiketoiminta kannattaa. Maali voi olla kaukana ja välillä pitää korjailla suuntaa, mutta omista arvoista täytyy pitää kiinni. Juuri se on tuonut meidät näin pitkälle. Aluksi halusimme olla pelkästään langan ja kankaan valmistaja, mutta huomasimme, että niitä on hankala markkinoida. Kaikki halusivat valmiita tuotteita. Siksi rakensimme tuotantoketjun valmiiseen tuotteeseen saakka.

Olemme kiertotalouden eturivissä, mutta tunnistamme, että tekemistä riittää. Haemme kumppaneita asioihin, joihin tarvitsemme lisäosaamista – kuten materiaalisekoitteiden käsittelyyn kuluttajapoistotekstiileissä. Haluamme kehittää Suomeen vastuullisen tekstiilintuotannon ekosysteemin, jotta saisimme maahan lisää kierrätyskuidun valmistajia. Täällä on jo paljon kovan tason kuitukehitystä, mutta kotimainen tuotantoinfrastruktuuri puuttuu.

Tulevaisuudessa teemme lisää tutkimusta materiaalikehitystä varten ja tehostamme takaisinottopalvelua. Pilotoimme myös niin ikään kiertotaloutta edustavaa vaate palveluna -konseptia.”

– Jukka Pesola, perustajaosakas

 

Mistä on kyse?