Esimerkit
Arvioitu lukuaika 3 min

Rester on Suomen ensimmäinen suuren mittakaavan tekstiilinkierrätyslaitos: ”Haluamme mullistaa teollisuuden tekstiilien raaka-aineet”

Rester tekee yritysten poistotekstiileistä korkealaatuista uusiokuitua teollisuuden käyttöön. Toimitusjohtaja Outi Luukko haluaa korvata teollisuuden käyttämän neitseellisen puuvillan ja polyesterin kierrätetyillä raaka-aineilla.

Julkaistu

“Suomessa syntyy kuluttajien ja yritysten jäljiltä noin sata miljoonaa kiloa tekstiilijätettä vuodessa. EU:n jätedirektiivin myötä kuluttajien tekstiilijätteen erilliskeräys alkaa Suomessa viimeistään vuonna 2025, mutta tämä ei koske yritysten poistotekstiilejä. Monessa yrityksessä poistotekstiilit menevät yhä suoraan poltettaviksi.

Siirryin tekstiilialalle vuonna 2008, kun perustimme vastuullisesti tuotettuja työvaatteita valmistavan Touchpoint Oy:n. Tällöin aloin miettiä tekstiilien kiertotaloutta. Käänsimme joka kiven, kun etsimme keinoja tuottaa tekstiilejä kestävämmin.

Paimiossa toimiva kierrätyslaitoksemme pystyy tällä hetkellä käsittelemään 6 000 tonnia poistotekstiiliä vuodessa. Teemme lisäksi yhteistyötä kuluttajien jätehuollosta vastaavan Lounais-Suomen jätehuollon kanssa. Yhteinen tavoitteemme on käsitellä noin 10 prosenttia Suomen tekstiilijätteestä.

Kierrätyslaitokseemme tulee yritysten poistotekstiilejä esimerkiksi pesuloista, työvaatteita tuottavilta yrityksiltä sekä teollisuuden sivuvirtoina syntyvistä leikkuujätteistä. Poistotekstiilejä syntyy esimerkiksi siivousmoppien tuotannon sivutuotteena.

Valmistamme poistotekstiileistä uusiokuitua kotimaisen tekstiili- ja rakennusteollisuuden käyttöön. Tekstiilejä käytetään todella monissa tuotteissa aina vaatteista huonekaluihin ja ilmansuodattimiin. Uusiokuiduista voidaan valmistaa esimerkiksi lankaa, ja siitä edelleen kangasta tai teknisiä tekstiilejä tekstiiliteollisuudelle. Kierrätyskuitumme mahdollistaa näin täysin kotimaisen tekstiiliarvoketjun alusta loppuun. Rakennusteollisuudessa uusiokuidusta tehdään puolestaan eristeitä, akustiikka­levyjä ja suodatin­kankaita sekä komposiittia.

Haluamme mullistaa teollisuuden tekstiilien raaka-aineet. Luonnonvarojen tuhlaaminen neitseellisten raaka-aineiden, kuten puuvillan ja polyesterin, jatkuvaan tuotantoon ei ole kestävää. Siinä ei ole myöskään mitään järkeä, jos vaihtoehtona on tehdä uusia materiaaleja jo kierrossa olevista raaka-aineista.

Innostun aina vain uudelleen kiertotalouden mahdollisuuksista. Kehitämme kierrätyslaitoksemme prosessia jatkuvasti ja tutkimme, miten eri sekoitteita ja raaka-aineita saadaan kiertoon. On upeaa luoda uudenlaista liiketoimintaa ja samalla ratkaista ympäristöhaasteita. Keskustelut ihmisten kanssa ovat myös kauhean innostavia. Ei sellaista tahoa ole löytynyt, joka ei lainkaan lämpenisi tälle.

Tulevaisuudessa haluamme laajentua kansainvälisille markkinoille. Jo nyt pilotoimme esimerkiksi Baltiassa ja Pohjoismaissa syntyvän poistotekstiilin käsittelyä. Tietysti on pohdittava myös, kuinka kaukaa tänne on järkevää kuljettaa materiaaleja ja toisaalta, missä syntyy materiaaleja, joille voisi olla kysyntää uusiokäytössä.”

– Outi Luukko, toimitusjohtaja

 

 

Mistä on kyse?