archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sieniviljelyä kotoisasti kahvinporoissa

Helsieni tarjoaa kahvikansalle keinon hyödyntää kahvinporot sienten kasvualustana. Ratkaisun avulla kuluttaja pystyy vähentämään jätettä ja samalla tuottamaan itselleen aidosti kestävää lähiruokaa.

Julkaistu

Ongelma

Ihmiset heittävät pois jätettä, jota voitaisiin käyttää ruoan kasvatusalustana. Esimerkiksi kahvinkeitosta jääneet kahvinporot laitetaan tavallisesti sekajätteeseen tai biojäteastiaan. Samaan aikaan maailman väkiluku kasvaa ja sen myötä myös tarve vaihtoehtoisille kestäville proteiininlähteille. Ruoan arvoketjujen päästöjä on vähennettävä lisäämällä paikallista proteiinintuotantoa.

Ratkaisu: sieniä kahvistasi

Helsieni tuottaa osterivinokkaita käytetyistä kahvinporoista. Yritys myy sekä sieniä että tee se itse -paketteja ihmisille, jotka haluavat kasvattaa sienensä itse. Sienet myydään suoraan ravintoloihin Helsingin alueella. Tee se itse -paketit myydään kierrätetyissä muovipakkauksissa, jotka Helsieni kerää ravintoloilta. Pakkauksen käyttäjille yritys tarjoaa sienten kasvatusohjeet ja sienirihmaston, jota tarvitaan sienten kasvattamiseen pakkauksessa. Asiakkaat käyttävät omia kahvinporojaan. Osterivinokkaat ovat yksi nopeiten kasvavista sienilajeista.

Liiketoimintamalli ja sen hyödyt Helsienelle

Yrityksen liiketoimintamalli perustuu sienten kasvattamiseen ja myyntiin sekä tee se itse -paketteja kokoamiseen ja myyntiin. Sienirihmasto tulee Alankomaista ja muovipaketit Helsieni saa ilmaiseksi ravintoloilta. Suurin kustannuserä yritykselle on työvoima. Koska myynti on paikallista, liiketoimintamalli antaa Helsienelle mahdollisuuden tutustua asiakkaisiinsa kunnolla. Lähiruoka on myös kasvava trendi.

Hyödyt asiakkaille ja loppukäyttäjille

Sienet ovat yksi hiilineutraaleimmista ravinnonlähteistä. Niiden kasvattaminen kahvinporojen avulla voi tehdä niistä jopa hiilinegatiivisia. Helsienen ratkaisun myötä kuluttajat voivat syödä lihan sijasta lähiruokana kasvatettuja sieniä, mikä on ekologisesti kestävämpää ja se tuo myös terveyshyötyjä. Bio- ja sekajätteen määrä vähenee, kun jätettä käytetään sienten kasvualustana. Tämä vähentää myös jätteestä aiheutuvia kustannuksia ja päästöjä. Jos sienten syömisestä tulee suosittua, se voi luoda uusia työpaikkoja sienten kasvattajille ja myyjille.

Mistä on kyse?