Esimerkit
Arvioitu lukuaika 3 min

Skipperi tuo veneilyn yhä useamman ulottuville: ”Jaettu vene on fiksu vene”

Skipperin kautta voi vuokrata joko veneen kätevästi sen omistajalta tai päästä ruoriin aina kuin haluaa, kuukausimaksua vastaan. Yksi Skipperin perustajista, Anna-Leena Raji varmistaa, ettei vene jää satamaan eikä vesille mielivän tarvitse lähteä venekaupoille.

Julkaistu

“Alun perin lähdimme ratkaisemaan oman perheemme ongelmaa. Lasten tulon ja muiden kiireiden vuoksi perheemme veneilypäivät alkoivat jäädä vähiin, ja halusimme tehdä veneen omistamisen itselle järkevämmäksi. Venehän aiheuttaa kuluja ja vaivaa, vaikka sitä ei ehtisi irrottaa kauden aikana kuin kerran tai kaksi laiturista.

Kokeilimme oman veneemme vuokrausta ensimmäisen kerran vuonna 2016, perinteisellä tavalla. Jo seuraavana vuonna lanseerasimme verkkoalustan veneiden vertaisvuokraamiseen.
Kun omistajat vuokraavat omaa venettään muille, he saavat katetta veneen kuluille ja pystyvät pitämään veneestään parempaa huolta ja täten pidentämään sen käyttöikää. Me Skipperissä hoidamme markkinoinnin. Lisäksi neuvomme ja autamme esimerkiksi vakuutusasioissa.

Hyvin nopeasti ilmeni, että myös veneen päiväkohtaiselle vuokraamiselle on paljon kysyntää. Ihmiset halusivat esimerkiksi töiden jälkeen päästä nauttimaan ilta-auringosta aalloilla. Vuoden 2019 veneilykaudelle lanseerasimme nykyisin Skipperi Fleetinä tunnetun palvelun: siinä kuukausimaksua vastaan voi käyttää jopa satoja veneitä.

Veneilykaudella 2021 joko toinen tai molemmat palveluistamme on käytössä Suomen lisäksi muun muassa Tukholmassa, Göteborgissa, Oslossa, Kööpenhaminassa ja Uuden-Seelannin Aucklandissa.
Näen palvelun hyvin tasa-arvoistavana, sillä veneilyyn ei enää tarvita isoja kertainvestointeja eikä omistamisen huolista kuten veneen huoltamisesta tai säilytyksestä tarvitse murehtia. Veneiden yhteiskäyttö vähentää parhaimmillaan myös tarvetta valmistaa koko ajan uusia veneitä. Koulutuksemme avulla kenestä vain voi tulla veneilijä. Iso osa eetostamme on myös naisten saaminen ruoriin.

Palvelumme toimivat resurssien tehokasta käyttämistä parantavana jakamisalustana myös toisella tapaa: merenrantaan ja saaristoon ei mahdu loputtomasti veneitä. Ei ole myöskään järkeä, että venepaikoilla on veneitä, joita käytetään vain harvoin. Palvelumme tuo elämykset monien ulottuville. Ehkä juuri siksi yhteistyömme kaupunkien kanssa on sujunut niin hyvin. Kaupungeissa on ymmärretty, että jaettu vene on viisas vene. Suurimmat haasteet ovat lainsäädännössä. Joissain maissa veneiden vuokrausta koskeva lainsäädäntö on vanhaa ja jäykkää.

Olen yllättynyt siitä, millainen yhteisö Skipperin ympärille on muodostunut ja kuinka aktiivisesti esimerkiksi Skipperi Fleetin käyttäjät ovat jakaneet omia vinkkejään ja kokemuksiaan toisilleen.”

Anna-Leena Raji, kansainvälisestä kasvusta vastaava johtaja, yksi Skipperin viidestä perustajasta.

 

 

Mistä on kyse?