Esimerkit
Arvioitu lukuaika 3 min

Spinnova tekee tekstiilikuitua sellusta: ”Olemme maailman ainoa yritys, joka valmistaa tekstiilikuitua ilman haitallisia kemikaaleja”

Paperisellusta ja nahkajätteestä tehty tekstiilikuitu ratkaisee tekstiiliteollisuuden ympäristöongelmia. Toimitusjohtaja Janne Porasen mukaan Spinnovan kuitu kiinnostaa H&M:n ja Adidaksen kaltaisia vaatejättejä.

Julkaistu

“Tekstiiliteollisuus on yksi maailman eniten ympäristöä kuormittavista teollisuudenaloista. Esimerkiksi puuvillan viljelyssä käytetään äärettömän isoja määriä vettä. Lisäksi teollisuuden kemikaalit pilaavat maaperää ja vesistöjä.

Idea selluloosapohjaiseen tekstiilikuituun syntyi, kun työskentelimme toisen Spinnovan perustajan, Juha Salmelan kanssa VTT:llä. Perustimme oman yrityksen vuonna 2015.

Olemme maailman ainoa yritys, joka pystyy valmistamaan tekstiilikuitua ilman kemiallista liuotusprosessia tai haitallisia kemikaaleja. Otamme ylijäämämateriaalin sisään, jauhamme sen mekaanisesti mikrokuiduiksi ja valmistamme tekstiilikuitua mikrokuidusta ja vedestä.

Keskitymme kahteen raaka-aineeseen: paperiselluun ja nahkajätteeseen. Sellupohjaisen tekstiilin valmistuksessa kumppanimme on brasilialainen Suzano, joka on yksi maailman johtavista selluyhtiöistä. Nahantuotannossa syntyvästä jätteestä valmistamme tekstiilikuitua tanskalaisen jalkineyrityksen Eccon kanssa.

Olemme testailleet myös muita lähtömateriaaleja. Pystymme valmistamaan tekstiilikuitua maatalousjätteistä, kuten vehnän- ja ohranoljesta. Lisäksi voimme tehdä uutta kuitua kierrätystekstiilistä, kuten käytetyistä puuvillavaatteista. Näitä on tarkoitus soveltaa tulevaisuudessa.

Kun aloitimme noin seitsemän vuotta sitten, tekstiilialalla ei puhuttu kestävyydestä niin paljon kuin nyt. Kukaan Suomessa ei vienyt eteenpäin selluloosapohjaisia tekstiilejä. Nyt kestävät materiaalit ovat pinnalla jokaisessa keskustelussa. Tekstiilivalmistajilla on kova into uudistua ja etsiä ympäristön kannalta parempia materiaaleja.

Tekstiilikuitumme herättää kansainvälistä kiinnostusta, ja meillä on useita brändikumppanuuksia. Kuidusta voi tehdä lankoja ja kankaita erilaisiin käyttötarkoituksiin. Pystymme muokkaamaan kuitua niin, että valmiiseen kankaaseen saadaan haluttuja ominaisuuksia. Teemme yhteistyötä esimerkiksi H&M:n, Adidaksen ja Icebreakerin kanssa. Norjalainen ulkoiluvaatemerkki Bergans myy jo kuidustamme tehtyjä vaatteita.

Meillä on pilottitehdas, ja nyt pystytämme tekstiilikuitua valmistavaa tehdasta Jyväskylään. Sen ansiosta voimme pian tuottaa suuria määriä tekstiilikuitua kaupallisiin tarkoituksiin. Pitkän tähtäimen tavoitteenamme on valmistaa vuositasolla miljoona tonnia paperisellupohjaista kuitua, jota voimme myydä tekstiilien tuotantoon puuvillan sijaan. Miljoona tonnia vuodessa olisi globaalistikin merkittävä tuotantovolyymi. Onnistumisen avaimena ovat maailmanluokan kumppanit, jotka auttavat ja ovat kanssamme tiiviissä yhteistyössä mukana.”

– Janne Poranen, toimitusjohtaja

 

Mistä on kyse?