Esimerkit
Arvioitu lukuaika 3 min

Tekstiilijäte palautuu muotiteollisuuteen

Maailmanlaajuisesti tekstiileistä kierrätetään vain prosentti, ja tuonkin prosentin uudelleenkäyttö on vaikeaa. Renewcellin kierrätysprosessi mahdollistaa pidemmän käyttöiän arvokkaalle puuvilla- ja viskoosimateriaalille.

Julkaistu

Renewcell valmistaa Circulose-materiaalia käytetyille selluloosatekstiileille tarkoitetussa teollisen mittakaavan kemiallisessa kierrätysprosessissa. Ratkaisu on kehitetty yhteistyössä useiden sidosryhmien kanssa, joihin lukeutuu merkittäviä muotimerkkejä ja tutkimusorganisaatioita. Renewcell on erinomainen esimerkki siitä, miten erilaiset tahot tekevät yhteistyötä kiertotalousinnovaatioiden kehittämiseksi.

Yritys sai alkunsa Tukholman kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun tutkimuskeskuksessa. Tutkijat yrittivät alun perin kehittää biopolttoaineita, mutta sen sijaan he löysivät menetelmän puuvillan ja viskoosin kaltaisten tekstiilimateriaalien selluloosan hajottamiseen. Neitseellisten tekoselluloosakuitujen kasvava kysyntä ja muotimerkkeihin kohdistuva paine kierrätyksen parantamisesta vei tutkimusryhmää eteenpäin.

Ongelma

Tekstiiliteollisuus on erittäin vesi-intensiivistä, ja se vahingoittaa paikallisia ekosysteemejä torjunta-aineiden käytön kautta. Maailmanlaajuisesti suurin osa käytetyistä vaatteista päätyy usein kaatopaikalle. Synteettiset vaatteet aiheuttavat myös merkittävän osan valtamerten mikromuovisaasteista. Alan päästöjen arvioidaan kuluttavan 25 prosenttia maailman hiilibudjetista vuoteen 2050 mennessä, mikä johtuu osittain tekstiilituotteisiin tarvittavasta viljelystä ja edullisten uusien kestävien tekstiilien puutteesta.

Ratkaisu

Renewcellin kemiallinen kierrätysprosessi muuntaa käytetyt puuvilla- ja viskoositekstiilit biohajoavaksi Circulose-massaksi. Tästä tuotteesta voidaan valmistaa uusia tekstiilikuituja, ja se voidaan syöttää tekstiilituotannon kiertoon yhä uudelleen. Circulose-materiaalista valmistettuja kuituja ei pysty erottamaan neitseellisistä synteettisistä selluloosaa sisältävistä kuiduista ja kankaista, joten ne ovat loistava vaihtoehto puuvillalle. Tämä mahdollistaa kestävän tuotannon monille tuotemerkeille. Ratkaisu voi kiihdyttää kierrätysmateriaalien käyttöä myös pikamuodissa ja tuoda kestävän muodin paremmin ihmisten ulottuville.

Renewcell mahdollistaa kestävien raaka-aineiden tuotannon muotiteollisuuden jätteestä. Teollisen mittakaavan ratkaisu tarjoaa suurille valmistajille mahdollisuuden käyttää kierrätysmateriaaleja ja vähentää ympäristövaikutuksiaan tinkimättä tuotteiden korkeasta laadusta. Ketjun alkupään kumppanit, jotka keräävät ja lajittelevat tekstiilijätteen, saavat korvauksen työstään ja varmistavat, että kaatopaikalle päätyy vähemmän tekstiilejä.

Ympäristövaikutukset

Renewcell vähentää neitseellisten tekstiilikuitujen käyttöä, mikä tarkoittaa veden käytön vähenemistä kuormittuneilla alueilla, pienempää kemiallisten torjunta-aineiden tarvetta ja vähäisempää energiankulutusta logistiikassa. Jätteen käyttö tuotantoprosessin pääasiallisena raaka-aineena vähentää myös suoraan poltettavaksi tai kaatopaikalle lähetetyn jätteen määrää.

Sosiaaliset vaikutukset

Renewcell tuo kestävää muotia paremmin kuluttajien ulottuville, sillä sen kohderyhmänä ovat suuret muotivalmistajat, joilla on laaja asiakaskunta ja edulliset hinnat. Lisäksi ratkaisu voi luoda paikallisia ja oikeudenmukaisia työpaikkoja kiertotalouteen.

 

Mistä on kyse?