Julkaistu 20.05.2017

Toimistokalusteet tehokkaasti uudelleenkäyttöön

Arvoa ja luonnonvaroja hukataan, kun käyttökelpoisten toimistokalusteiden kohtalona on liian usein materiaalikierrätykseen tai polttoon päätyminen. Kohtaloa muuttaa kalustevalmistajan, kuljetusyhtiön ja operaattorin yhteistyöhön perustuva RealGreen-konsepti, joka ohjaa käytettyjä toimistokalusteita uudelleenkäyttöön. Kyseessä on Suomen ainoa konsepti, joka keskittyy suuriin määriin käytettyjä toimistokalusteita.

Ongelma

Organisaatioiden uusiessa toimistokalusteitaan käyttökelpoisia kalusteita päätyy paljon kierrätykseen. Kalusteet päätyvät usein materiaalikierrätykseen ja energiahyödyntämiseen polttamalla, vaikka niitä voitaisiin käyttää uudelleen. Tuotteiden valmistukseen käytetään neitseellisiä luonnonvaroja ja energiaa, mikä aiheuttaa kasvihuonekaasupäästöjä.

Ratkaisu: Toimistokalusteet tehokkaasti uudelleenkäyttöön

Pa-Ri Materia Oy operoi yhteistyössä Iskun ja Niemi Palvelut Oy:n kanssa RealGreen-kiertotalouskonseptia, jolla pidennetään toimistokalusteiden elinikää: Pa-Ri Materia vastaanottaa, kunnostaa ja myy suuria volyymejä käytettyjä toimistokalusteita. Suomessa vuonna 2016 RealGreen-konseptin avulla ohjattiin uudelleenkäyttöön tuhannen rekallisen verran toimistokalusteita. Myytäville tuotteille annetaan vuoden takuu.

Ansaintamalli ja hyödyt Pa-Ri Materialle/RealGreenille

Riippuen kalustemassan hyödynnettävyydestä, Pa-Ri Materia joko ostaa kalusteet itselleen tai kalusteiden luovuttaja maksaa niiden kierrätyksestä ja uudelleenkäyttöön ohjaamisesta. Kaikki kalusteet tulevat Pa-Ri Materian omistukseen, minkä vuoksi suuret varastotilat ovat ehdottomia. RealGreen on Suomen ainoa konsepti, joka keskittyy suurten kalustemassojen uudelleenkäyttöön ohjaamiseen.

Hyödyt asiakkaalle ja loppukäyttäjälle

RealGreen-konseptin kautta hankitut toimistokalusteet ovat uusia edullisempia sekä nopeasti saatavilla. Kalusteet voi noutaa nopealla aikataululla ja niitä on saatavilla suuria määriä kerrallaan. Osa asiakkaista haluaa ostaa erityisesti kierrätettyjä kalusteita. RealGreeniin kalusteita toimittavien organisaatioiden motiivina voi olla kaatopaikalle tai polttoon toimittamista halvemman hinnan lisäksi se, että tavaralle keksitään mahdollisimman ekologinen hyödyntämistapa.

Faktat

Pa-Ri Materia Oy pähkinänkuoressa

Päätoimiala: lajiteltujen materiaalien kierrätys

Perustamisvuosi: 1997

Liikevaihto: 1-50 miljoonaa

Kiertotalousratkaisun lanseeraus: RealGreen-konsepti lanseerattiin vuonna 2015 

Kiertotalousratkaisun osuus liiketoiminnasta: 90 % 

Henkilöstön koko: 10-250

Kotipaikka: Helsinki

Verkkosivu: https://www.realgreen.fi/

Mistä on kyse?