Esimerkit
Arvioitu lukuaika 2 min

Toimistokalusteet tehokkaasti uudelleenkäyttöön

Arvoa ja luonnonvaroja hukataan, kun käyttökelpoisten toimistokalusteiden kohtalona on liian usein materiaalikierrätykseen tai polttoon päätyminen. Kohtaloa muuttaa kiertotalouden uranuurtajan Pa-Ri Materian konsepti, joka ohjaa käytettyjä toimistokalusteita uudelleenkäyttöön. Kyseessä on Suomen ainoa konsepti, joka keskittyy suuriin määriin käytettyjä toimistokalusteita.

Julkaistu

Ongelma

Organisaatioiden uusiessa toimistokalusteitaan käyttökelpoisia kalusteita päätyy paljon kierrätykseen. Kalusteet päätyvät usein materiaalikierrätykseen ja energiahyödyntämiseen polttamalla, vaikka niitä voitaisiin käyttää uudelleen. Tuotteiden valmistukseen käytetään neitseellisiä luonnonvaroja ja energiaa, mikä aiheuttaa kasvihuonekaasupäästöjä.

Ratkaisu: Toimistokalusteet tehokkaasti uudelleenkäyttöön

Pa-Ri Materian  kiertotalouskonseptilla pidennetään toimistokalusteiden elinikää: yritys vastaanottaa, kunnostaa ja myy suuria volyymejä käytettyjä toimistokalusteita. Konseptin avulla ohjattiin uudelleenkäyttöön tuhannen rekallisen verran toimistokalusteita Suomessa vuonna 2017. Raaka-aineita lasketaan säästyneen noin 13 miljoonaa kiloa ja puhdasta vettä yli 210 miljoonaa kiloa kun verrattaan vastaavan määrän valmistamiseen uusia tuotteita. Myytäville tuotteille annetaan vuoden takuu.

Ansaintamalli ja hyödyt Pa-Ri Materialle

Riippuen kalustemassan hyödynnettävyydestä, Pa-Ri Materia joko ostaa kalusteet itselleen tai kalusteiden luovuttaja maksaa niiden kierrätyksestä ja uudelleenkäyttöön ohjaamisesta. Kaikki kalusteet tulevat Pa-Ri Materian omistukseen, minkä vuoksi suuret varastotilat ovat ehdottomia. Pa-Ri Materian konsepti on Suomen ainoa konsepti, joka keskittyy suurten kalustemassojen uudelleenkäyttöön ohjaamiseen – myös vanhat kalusteet, jotka ovat muille jätettä, löytävät uuden käytön laajamittaisesti.

Hyödyt asiakkaalle ja loppukäyttäjälle

Pa-Ri Materian -konseptin kautta hankitut toimistokalusteet ovat uusia edullisempia sekä nopeasti saatavilla. Kalusteet voi noutaa nopealla aikataululla ja niitä on saatavilla suuria määriä kerrallaan. Osa asiakkaista haluaa ostaa erityisesti kierrätettyjä kalusteita. Pa-Ri Materialle kalusteita toimittavien organisaatioiden motiivina voi olla kaatopaikalle tai polttoon toimittamista halvemman hinnan lisäksi se, että tavaralle keksitään mahdollisimman ekologinen hyödyntämistapa.

Mistä on kyse?