Esimerkit
Arvioitu lukuaika 3 min

Touchpoint valmistaa työvaatteensa kiertämään: “Uusiokäyttö otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa”

Touchpoint valmistaa kestäviä työvaatteita kierrätetystä materiaalista ja huolehtii tuotteiden koko elinkaaresta. Toimitusjohtaja Noora Salonoja haluaa sulkea työvaatteiden kierron uuden tekstiilien jalostuslaitoksen avulla.

Julkaistu

“Touchpoint syntyi vuonna 2008, kun perustajamme turhautuivat tekstiiliteollisuuden ympäristövaikutuksiin. He halusivat tehdä vaatteita kestävämmin ja ammensivat aiemmasta kokemuksestaan työvaatteiden parissa.

Valmistamme ympäristöystävällisiä työvaatteita ja huolehdimme niiden kierrosta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pyrimme tarjoamaan vaatteille kierrätyskuidusta valmistetut materiaalit, ohjeistamme asiakkaita tuotteiden käytössä ja huoltamisessa sekä otamme vastaan käytöstä poistuneet työvaatteet, joista valmistetaan uutta kuitua. Voimme laskea jokaisen asiakkaan kohdalla, kuinka paljon he vähentävät päästöjä sekä energian- ja vedenkulutusta kun materiaalit korvataan ympäristöystävällisemmällä vaihtoehdolla.

Otamme materiaalien uusiokäytön huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Parhaiten kierrätettävä työvaate on mahdollisimman yksinkertainen – mitä vähemmän tuotteessa on eri sekoitteita ja materiaaleja, sitä helpompi se on kierrättää ja hyödyntää uudeksi raaka-aineeksi. Vaatteiden jokaisella yksityiskohdalla, vetoketjulla ja napilla tulee olla tarkoitus.

Tulin itse Touchpointiin Reimalta, joten minulla oli aiempaa kokemusta tekstiiliyrityksestä ja alan prosessista. Työvaatteet ovat kuitenkin aivan oma maailmansa, sillä niiden tulee vastata alan kriteerejä, olla hyvin kestäviä ja sopia laajalle käyttäjäjoukolle.

Olen oppinut eri kuiduista ja materiaalien käytettävyydestä valtavasti viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana. Sama innostus merkityksellisestä työstä ja uuden kehittämisestä, jonka takia tulin Touchpointille, motivoi minua edelleen.

Työvaatteiden uusiokäyttö tehostuu entisestään, kun Paimioon perustettu tekstiilien jalostuslaitos käynnistää toimintansa kesällä 2021. Touchpoint on laitosta pyörittävän Rester Oy:n pääomistaja. Jalostuslaitoksella käytöstä poistuneista työvaatteista valmistetaan uutta kuitua vaatteisiin. Tästä hankkeesta olen erityisen innostunut ja ylpeä, minusta se on osoitus meidän sinnikyydestä ja määrätietoisuudesta ratkaista näitä valtavia toimialamme haasteita.

Kun Touchpoint perustettiin, vastuullisuus työvaatealalla oli vielä täysin uutta ja yhtiö oli selkeä edelläkävijä. Seuraavaksi tavoitteenamme on kehittää hiilineutraaleja tuotteita ja sulkea työvaatteen kierto. Tulevaisuudessa haluamme, että kaikki toimittamamme vaatteet päätyisivät takaisin meille, ja sitä kautta tekstiilituotteiksi.”

– Noora Salonoja, toimitusjohtaja

 

Mistä on kyse?