Arvioitu lukuaika 1 min

Uniikki päätös vaikeassa tilanteessa

Lunta tuprutti taivaan täydeltä niin että liikenne takkusi. Päivä oli 5.12.1967, joten itsenäinen Suomi täyttäisi seuraavana päivänä täydet 50 vuotta.

Eduskuntatalon portaat vuoden 1967 eduskunnan juhlaistunnon alkaessa. Copyright: Erkki Laitila / Lehtikuva

Kirjoittaja

Jenni Sarolahti

Julkaistu

Talous oli tiukalla, ja sodanjälkeisen ajan maatalousvaltaisesta yhteiskunnasta oltiin ryminällä siirtymässä teollisuusmaaksi. Muuttoliike kuljetti väkeä maalta kaupunkeihin, eikä sosiaalisilta ongelmiltakaan oltu vältytty. Toisaalta pääkaupunki kasvoi ja kehittyi vauhdilla – myös maan alle, kuten samana päivänä avattava Asematunneli osoitti.

Eduskunnassa oltiin kuitenkin valmiina juhlaan. Paternosterhissit kuljettivat parhaimpiinsa pukeutuneet herrat ja rouvat istuntosaliin. Juhlaistunnon listalla odotti vain yksi aihe: eduskunnan lahja itsenäiselle Suomelle.

Ryhmäpuheenjohtaja toisensa jälkeen piti puheensa. Tahto, tunne ja henki elivät vahvana: yhteistyöllä tämä maa nousee! Kansainvälisesti uniikki päätös tehtiin yksimielisesti. Suomi sai miljoonan markan arvoisen rahaston, jonka tehtäväksi annettiin parempi huominen. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden rahasto 1967 oli perustettu.

Transistoriradioissa soivat Jormas & Rööperiin, Martti ”Huuhaa” Innanen & Elsa, kohtalon lapsi sekä Frank ja Nancy Sinatran Somethin’ stupid…

Aihe

Suomi 100 – Sitra 50

Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017. Se on Suomen suuri vuosi, joka rakennetaan yhdessä. Se on myös Sitran juhlavuosi – perustihan eduskunta Sitran lahjaksi 50-vuotiaalle itsenäiselle Suomelle. Juhlimme tulevaisuustyön merkeissä – tule mukaan!

Kirjoittaja

Jenni Sarolahti

Julkaistu

JATKA AIKAMATKAA

T&K-rahoittajasta yhteiskunnalliseksi muutosagentiksi.

Lisää tarinoita 60-luvulta

Tulevaisuustalo tarjoaa.

Mistä on kyse?