Esimerkit
Arvioitu lukuaika 2 min

Verkkokauppa rakentamisessa ylijääneille materiaaleille

Rakennustyömailla ylijääneet materiaalit saavat verkkokaupan avulla uuden elämän. Netletin nouto- ja myyntipalvelu vähentää rakennusyhtiöiden jätekustannuksia ja tuo remontoijien käyttöön halvemmat materiaalit.

Julkaistu

Ongelma

Rakennusteollisuudessa syntyy vuosittain tuhansia tonneja jätettä ja käyttämättä jäänyttä materiaalia. Käyttämättä jääneiden materiaalien joukossa on kymmenien miljoonien eurojen edestä käyttökelpoista ja usein uutta materiaalia. Rakennustuotteet voivat päätyä jätteeksi, koska urakoitsijalla tai tilaajalla ei ole resursseja ylijäämämateriaalien käsittelyyn. Materiaalien siirtäminen toiselle työmaalle ei myöskään usein ole kustannustehokasta. Rakennusjätteiden kuljetuksesta syntyy merkittäviä kuluja yrityksille sekä kuormitusta ympäristölle.

Ratkaisu: Verkkokauppa rakentamisessa ylijääneille materiaaleille

Netlet noutaa Suomessa rakennustyömaiden käyttökelpoiset, ylijääneet materiaalit veloituksetta ja myy ne eteenpäin. Yritys käy läpi noudetut materiaalit varikollaan ja myy ne verkkokaupan ja varastomyymälän kautta halukkaille rakentajille ja remontoijille.

Netletin hinnat ovat noin 50-80 % perinteistä rautakauppaa edullisemmat. Talvella 2019, noin puoli vuotta palvelun käynnistämisen jälkeen, työmaiden jätelavoilta on kerätty noin 300 000 kilon verran muutoin jätteeksi päätyvää käyttökelpoista rakennustarviketta ja -materiaalia.

Ansaintamalli ja hyödyt Netletille

Netlet noutaa tavaran ilmaiseksi työmailta, mutta saa myyntikatteen täysin itselleen. Yrityksen kuluja ovat logistiikka ja varastointi sekä tarvittaessa käytettävä erikoiskalusto, jolla tavara noudetaan työmailta. Rakennusyhtiöille palvelun etu on vältetyissä jätekustannuksissa. Netletin kasvumahdollisuudet ovat talvella 2019 merkittävät: isot rakennusliikkeet ovat kiinnostuneita yhteistyöstä ja kansainvälisiä kyselyitä on tullut. Potentiaalisen markkinan koko kuitenkin elää rakennustyömaiden määrän ja niillä syntyvän hävikin mukaan.

Hyödyt asiakkaalle ja loppukäyttäjälle

Rakennusliikkeiden jätteiden kuljetus- ja käsittelykustannukset ovat Netletin palvelun ansiosta pienemmät. Rakennusliikkeitä velvoittavat yhä tiukentuvat EU-tason rakennusjätteen vähennystavoitteet, mikä osaltaan kannustaa Netletin ratkaisun käyttöön. Loppukäyttäjät eli verkkokaupan asiakkaat saavat materiaalit huomattavasti rautakauppaa halvemmalla, jolloin esimerkiksi julkishallinto ja oppilaitokset voivat säästää rakennuskustannuksissaan.

Mistä on kyse?