Arvioitu lukuaika 2 min

Yhteiskäyttöauto läheltä viidessä minuutissa

Uudet joustavat liikkumispalvelut yhdistettynä joukkoliikenteeseen tarjoavat todellisen vaihtoehdon yksityisautolle, joka tyypillisesti maksaa paljon ja seisoo käyttämättömänä 95 % ajasta. 24Rent tarjoaa helposti kännykällä käyttöönotettavia yhteiskäyttöautoja.

Julkaistu

Ongelma

Omistusautot seisovat huomattavan osan ajasta käyttämättöminä. Samaan aikaan suomalaiset ajavat keskimäärin reilusti yli kymmenen vuotta vanhoilla autoilla, jotka aiheuttavat enemmän päästöjä kuin uudet autot. Lisäksi rakentamissäännöksen mukaisen pysäköintitilan rakentaminen syö maapinta-alaa muulta käytöltä ja kasvattaa rakentamiskustannuksia.

Ratkaisu: yhteiskäyttöauto läheltä viidessä minuutissa

24 Rental Network vuokraa yhteiskäyttöautoja yksityisille henkilöille, yrityksille ja kaupungeille. Yritys on kehittänyt yhteiskäyttöautojen palvelualustan, jota myös muut toimijat (esim. autojen jälleenmyyjät) voivat hyödyntää. Autot on sijoiteltu paikkoihin, joissa ihmiset liikkuvat paljon, eikä niiden vuokraaminen vaadi erillistä käyntiä palvelupisteessä. 24Rent-palvelussa auto varataan itse verkossa, sen saa käyttöönsä kännykällä ja käytön jälkeen auto palautetaan lähtöpaikkaan. Henkilöautoista valtaosa on hybridiautoja. Yrityksen uuden go now! -palvelun autot toimivat minuuttitaksalla. Yksi yhteiskäyttöauto voisi korvata eri arvioista riippuen 3-25 yksityisauton käyttötarpeen.

Ansaintamalli ja hyödyt 24Rentille

24 Rental Networkin liiketoiminta perustuu autojen vuokraukseen Internetissä ilman fyysistä toimipistettä tai isoa työntekijämäärää. Tämä mahdollistaa palvelun nopean skaalattavuuden. Yritys hankkii autot leasing-sopimuksella, minkä ansiosta sen ei tarvitse sitouttaa suuria määriä pääomaa autoihin.

Hyödyt asiakkaalle ja loppukäyttäjälle

24Rent ja go now! -palvelut vähentävät kuluttajan tarvetta omistaa omaa autoa. 24Rentin avulla auton voi vuokrata joustavasti käyttöönsä silloin, kun sitä tarvitsee, eikä käyttöön vaadita kuukausisitoumusta. Samalla erilaisista muista autoiluun liittyvistä kuluista, kuten huolloista ja vakuutuksista, ei tarvitse huolehtia. Go now! -palvelu puolestaan täydentää esimerkiksi julkista liikennettä tarjoamalla joustavamman mahdollisuuden lyhytaikaiseen vuokraukseen, jossa vuokrauksen ei tarvitse päättyä lähtöpaikkaan. Yhteiskäyttöautoon tukeutuminen oman auton sijaan lisää todennäköisesti myös hyötyliikuntaa ja positiivisia terveysvaikutuksia, kun auton käyttö on harkitumpaa.

FAKTAT

24 Rental Network pähkinänkuoressa

Päätoimiala: yhteiskäyttöautojen vuokraus; autojen ja kevyiden moottoriajoneuvojen vuokraus ja leasing

Perustamisvuosi: 2011

Liikevaihto: 1–50 miljoonaa euroa

Kiertotalousratkaisun lanseeraus: 24Rent vuonna 2011 ja go now! vuonna 2016

Kiertotalousratkaisun osuus liiketoiminnasta: 100 %

Henkilöstön koko: 1–10

Kotipaikka: Tampere

Verkkosivu: www.24rent.fi ja www.gonow.fi

Hanke

Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1

Sitran kokoamalla listalla esitellään Suomen inspiroivimmat kiertotalouden yritysesimerkit. Sitra haastaa listallaan suomalaisyritykset vastaamaan muuttuvan maailman tarpeisiin.

Julkaistu

Suosittelemme

Vielä yksi?

Mistä on kyse?