Julkaistu 28.12.2017

Yhteiskäyttöautot minuuttihinnoittelulla

Liikkumisen murros autojen omistamisesta liikkumisen palveluihin tuo ison muutoksen pankki- ja vakuutussektorin ansaintamalleihin. OP on hyvä esimerkki siitä, kuinka perinteikäs finanssialan toimija luo nahkaansa uudelleen liikkumisen markkinoilla. Aluksi OP on tuonut Drive Now -yhteiskäyttöautot pääkaupunkiseudun kaduille.

Ongelma

Auton ostamisesta, käytöstä ja huoltamisesta aiheutuu monia kustannuksia. Kaupungeissa myös parkkipaikan etsimiseen kuluu usein paljon aikaa. Oma auto on usein käyttämättömänä pitkiä aikoja samalla kun auton arvo laskee nopeasti.

Ratkaisu: yhteiskäyttöautot minuuttihinnoittelulla

OP vuokraa yhteiskäyttöautoja pääkaupunkiseudulla eurooppalaisen DriveNow-konseptin mukaisesti minuuttihinnoittelulla. Auton voi varata mobiilisovelluksen kautta ja sen ovet avata sovelluksesta tai näyttämällä asiakaskorttia tuulilasissa olevaan lukijaan. Sisälle päästyään käyttäjä aktivoi auton käyttöönsä omalla koodillaan, jolloin maksu käytöstä lähtee rullaamaan. Autolla voi ajaa rajoittamattomasti, mutta se tulee käytön päättyessä pysäköidä tietyille alueille.

Ansaintamalli ja hyödyt OP:lle

OP omistaa DriveNow-käytössä olevat autot ja veloittaa niistä minuutti- tai pakettihinnoitellun käyttömaksun lisäksi palvelun rekisteröitymismaksun. Osuuskunta pyrkii kehittämään liiketoimintansa kautta yhteiskunnan toimintaa ja omistaja-asiakkaiden elinympäristöä. OP haluaa löytää uusia tapoja palvella asiakkaita, joilla on tulevaisuudessa yhä enemmän erilaisia liikkumisen tarpeita.

Hyödyt asiakkaalle

Palvelu tarjoaa auton käyttöön satunnaisiin tarpeisiin. Autoa voi käyttää lyhyisiin kaupunkiajoihin tai sen voi vuokrata muutamaksi tunniksi tai päiväreissulle. Palvelun hinta sisältää kaikki autoilun kulut, eikä asiakkaan tarvitse huolehtia parkkimaksuista, auton kunnossapidosta, tankkaamisesta tai sähköauton lataamisesta. Yhteiskäyttöautoon tukeutuminen oman auton sijaan lisää todennäköisesti hyötyliikuntaa ja positiivisia terveysvaikutuksia, sillä auton käyttö on harkitumpaa.

FAKTAT

OP pähkinänkuoressa

Päätoimiala: finanssiala

Perustamisvuosi: 1902

Liikevaihto: yli 50 miljoonaa euroa

Kiertotalousratkaisun lanseeraus: 2017

Kiertotalousratkaisun osuus liiketoiminnasta: ei vielä merkittävä

Henkilöstön koko: yli 250

Kotipaikka: Helsinki

Verkkosivu: www.uusi.op.fi ja https://www.drive-now.com/fi/fi/helsinki 

Mistä on kyse?