Julkaistu 20.05.2017

Ylijäämämaa-aineksen kierrätyspalvelu

Maamassamarkkinat ovat ison mittakaavan kiertotaloutta parhaimmillaan: käytetään ylijäämää ja säästetään luonnonvaroja.

Ongelma

Rakentamisessa syntyy ylijäämämaata, joka nykyisellään käsitellään valtaosin jätteenä ja ajetaan maankaatopaikalle läjitykseen. Toisaalta rakentamisessa tarvitaan kuitenkin paljon maa-ainesta, joka on yleensä peräisin luonnosta maa-ainesten ottoalueilta. Rakennuskohteiden tarvitseman maa-aineksen ja rakennustyömailla syntyvän ylijäämämaan kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Ratkaisu: ylijäämämaa-aineksen kierrätyspalvelu

Maapörssi tarjoaa palvelun, jossa rakennustyömailla syntyvä puhdas ylijäämämaa-aines ja MARA-asetusten mukaiset purkumateriaalit voidaan kierrättää maanrakennuskohteiden raaka-aineeksi. Palvelussa voi ilmoittaa vastaanottavansa tai tarjoavansa ylijäämämaa-ainesta. Ammattilaisille suunnatulla profiililla pääsee katsomaan kohteiden tarkempia tietoja sekä saa viikoittaisia vastaanotto- ja tarjoajailmoituksia. Maapörssin kuljetussovelluksella voi luoda digitaalisia siirtoasiakirjoja ja hyödyntää kuljetusraportteja. Maapörssi.fi-sivustolla on kaikille avoin Lipukekauppa, josta on mahdollista ostaa maanvastaanottolipukkeita sivustolla oleville, maksullisille vastaanottopaikoille.

Ansaintamalli ja hyödyt Maapörssille

Maapörssi veloittaa käyttäjiä henkilökohtaisten profiilien rekisteröinnin yhteydessä. Yritys perii myös vastaanottopaikan kanssa sovitun komission palvelussa myydyistä ylijäämämaa-aineksen vastaanottolipukkeista, joita kuka tahansa voi ostaa.

Hyödyt asiakkaalle ja loppukäyttäjälle

Kierrättämällä ylijäämämaa-ainekset suoraan lähimmälle työmaalle rakentaja säästää maa-aines- ja kuljetuskustannuksissa. Maa-ainesten kierrättäminen on halvempaa kuin luonnosta kaivettujen maa-ainesten käyttäminen. Myös kuljetusetäisyydet ovat kierrättämisen ketjussa lyhemmät. Samalla kuljetusten hiilidioksidipäästöt ovat pienemmät ja luonnonvarat säästyvät. Ajasta, paikasta ja maa-aineksen tyypistä riippuen voi rakentaja jopa ansaita tulorahoitusta projektilleen joko vastaanottamalla tai tarjoamalla ylijäämämaa-aineksia.

Faktat

Maapörssi pähkinänkuoressa

Päätoimiala: hallinto- ja tukipalvelut liike-elämälle

Perustamisvuosi: 2006

Liikevaihto: 1-50 miljoonaa euroa

Kiertotalousratkaisun lanseeraus: 2006

Kiertotalousratkaisun osuus liiketoiminnasta: 100 %

Henkilöstön koko: 1-10

Kotipaikka: Tuusula

Verkkosivu: http://www.maaporssi.fi/

Mistä on kyse?