archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Ylijäämämateriaaleista valmistetut askartelumateriaalit

Ylijäämämateriaaleista askartelumateriaaleja! Yksinkertaista ja samalla nerokasta – materiaalien hyötykäyttö mahdollistaa myös ympäristökasvatuksen ja sosiaalisen työllistämisen.

Julkaistu

Ongelma

Ylikulutus rasittaa maapallon ekologista kestävyyttä. Tavaroita tuotetaan valtavia määriä ja käytön jälkeen ne päätyvät usein kierrättämisen sijasta roskiin. Lisäksi tuotteiden valmistusprosesseissa syntyy ylijäämämateriaalia, joka menee hukkaan. Toisaalta samaan aikaan kädentaitoharrastajien tai pienyrittäjien on vaikea löytää kierrätysmateriaaleja käyttöönsä, koska usein materiaaleja tarvitaan määriä, joita voi olla kohtuuttoman työlästä kerätä, tai ne syntyvät yrityksissä eivätkä tule koskaan kuluttaja-asiakkaan ulottuville.

Ratkaisu: Ylijäämämateriaaleista valmistetut askartelumateriaalit

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden askarrella kierrätysmateriaaleista. Kierrätyskeskukseen tulevista lahjoituksista erotellaan sellaiset tavarat, jotka eivät kelpaa jälleenmyyntiin, minkä jälkeen tavarasta muokataan askartelumateriaaleja. Ne voivat koostua esimerkiksi käyttökelvottomista vaatteista irrotetuista napeista tai vajaan palapelin paloista. Pientavara erotellaan myyntiin meneviin ja ilmaiseksi noudettavissa oleviin paketteihin. Myös yritykset toimittavat askartelutarvikkeeksi kelpaavia tuotteita, kuten messumattoja. Askartelumateriaalien lahjoitusten ja myynnin lisäksi Kierrätyskeskus järjestää askartelupajatoimintaa, jossa Näprän kautta kerättyä materiaalia käytetään.

Ansaintamalli ja hyödyt Kierrätyskeskukselle

Lähes kaikki Näprän tuloista syntyy myytävästä askartelumateriaalista ja muutama prosentti erilaisille ryhmille järjestettävistä askartelupajoista. Myytävä materiaali olisi jätettä myös Kierrätyskeskukselle ilman Näprää. Osa materiaalista jaetaan ilmaiseksi päiväkoteihin ja kouluihin, joissa edullisen askartelumateriaalin tarve kasvaa kaiken aikaa. Näprä-työskentelyyn osallistuu vakituisen työntekijän ja tuetun työsuhteen kautta työskentelevien lisäksi paljon vapaaehtoisia.

Hyödyt asiakkaalle

Näprän askartelumateriaalit ovat edullisempia kuin kaupasta ostetut, minkä lisäksi monipuolisissa paketeissa on luovuutta herättäviä materiaaleja. Kouluihin ja päiväkoteihin päätyvällä kierrätysaskartelumateriaalilla on myös ympäristökasvatuksellinen ulottuvuus. Kädentaitoharrastajat ja pienyrittäjät voivat Näprän kautta tehdä vastuullisen valinnan.

Mistä on kyse?