Digivalta-selvitys

Miten päättäjiin vaikutetaan? Ainutlaatuisen selvityksen tavoitteena on tunnistaa uudenlaisia vaikuttamisen tapoja ja parantaa datankäytön läpinäkyvyyttä.

uutiset

Digivalta-selvitys: Datan keräämisen laajuus ylittää arkijärjen ja keskittää valtaa harvojen käsiin

Ajankohtaista

Poiminnat

Kotimainen Sinuna tarjoaa turvallisen kirjautumisen useisiin palveluihin

Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin 24. jakso. Jakson juontajat Johanna Kippo ja Jukka Vahti.
Podcast

Kuka käyttää vastedes digitaalista valtaa?

uutiset

Digivalta-selvitys: Datan keräämisen laajuus ylittää arkijärjen ja keskittää valtaa harvojen käsiin

julkaisut

Digivallan jäljillä

uutiset

Digivalta-selvitys: Huippupoliitikot ovat tietämättään osa näkymättömiä vaikuttamisverkostoja

Ilmiö

Digitaalinen valta ulottuu luultua laajemmin arkeemme

Kooste

Digivalta-selvitys: osallistujat eivät malta odottaa saavansa tietää, mitä heidän datalleen tapahtuu

Haastattelu

Datatalouden jätit ovat kuin keskiajan vallanpitäjät, kun ne pyytävät sokeaa luottamusta

Kooste

Digivalta-selvitys: Testihenkilöt datan jäljillä

Kooste

Digivalta-selvitys: Mikä testihenkilöitä askarruttaa digimaailmassa?

uutiset

Ainutlaatuinen selvitys käynnissä – Miten päättäjiin vaikutetaan verkossa?

Kooste

Digivalta-selvitys: Mitä testihenkilöt odottavat ja pelkäävät digimaailmassa?

henkilö surffaa lainelaudalla bittien päällä
Kysymyksiä ja vastauksia

Kysymyksiä ja vastauksia Digivalta-selvityksestä

tapahtumat

Faktabaari-foorumi: Kohti digitaalista informaatiolukutaitoa Pohjoismaissa

Helsinki, tiistai, 24.5.
Kasvokuvat kaikista Digivalta-selvityksen testihenkilöistä.
tapahtumat

Digivallan jäljillä – Mitä löytyi?

keskiviikko, 6.4.

Mistä on kyse?

Datan määrä ja dataan perustuvan liiketoiminnan arvo kasvavat nopeasti. Tästä huolimatta emme tiedä paljoakaan siitä, miten meitä koskevaa dataa kerätään ja miten sitä käytetään. Ymmärrys verkossa tapahtuvan, datapohjaisen seurannan ja profiloinnin merkityksestä koko yhteiskunnalle on vielä puutteellista.

Digivalta-selvityksessä ollaan vallan jäljillä monella tapaa: tavoitteena on selvittää, miten testihenkilöinä oleviin päätöksentekijöihin voidaan vaikuttaa heistä kerätyn datan avulla. Samalla jäljitetään, mitkä kaikki toimijat keräävät meistä dataa käyttäessämme erilaisia verkkopalveluja.

Selvityksen tavoitteena on tunnistaa uudenlaisia vaikutusmekanismeja ja kehittää tämän tiedon pohjalta ratkaisuja, joiden avulla datataloudesta voitaisiin tehdä reilumpaa ja kestävämpää myös demokratian kannalta. Yksilölle tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi entistä parempia mahdollisuuksia hyötyä hänestä itsestään kerätystä datasta parempina palveluina.

Taustaa: Tällä hetkellä datatalouden rakenteet, toimintatavat ja kannusteet eivät ole reiluja sen enempää yksittäisten ihmisten kuin useimpien yritystenkään näkökulmasta. Yksilöitä koskeva data, sen hyödyntäminen ja sen tuoma taloudellinen hyöty on toistaiseksi keskittynyt muutamien globaalien jättiyritysten käsiin. Datankäytön ja algoritmien läpinäkymättömyys nakertavat pohjaa ihmistenväliseltä ja yhteiskunnan instituutioita kohtaan tunnetulta luottamukselta. Tämä tekee niistä uhan myös demokratian kestävyydelle.

Mitä teemme?

Digivalta-selvityksessä on mukana 15 yhteiskunnallisesti aktiivista ja tunnettua testihenkilöä, muun muassa poliittisia päätöksentekijöitä, joiden henkilöllisyys paljastetaan marraskuun 2021 aikana. Heillä on käytössään selvitystä varten räätälöidyt testipuhelimet, joihin on asennettu dataliikennettä seuraava sovellus. Tiedonkeruuta ja analyysia varten on rakennettu tietoturvallinen ”kupla”, jonka avulla selvitys voidaan toteuttaa testihenkilöiden tietoturvaa ja yksityisyyttä kunnioittaen.

Testihenkilöt lähettävät myös tietopyyntöjä (SAR, subject access request) yrityksille ja organisaatioille, käyttävät palveluja ja tekevät tehtäviä testipuhelimillaan sekä hyödyntävät sovellusten ja palvelujen automaattisia latauspalveluita (download dashboards).

Datan ja erilaisten tehtävien sekä valmennuksen avulla etsitään vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

Keitä on mukana?

Sitra on selvitystyön käynnistäjä, rahoittaja ja koordinoija. Testihenkilöiden lisäksi keskeinen yhteistyökumppani on Hestia.ai. Hestian kautta mukana selvityksessä on muun muassa Paul-Olivier Dehaye, joka on belgialainen matemaatikko, data-asiantuntija ja kansainvälisesti tunnettu data-aktivisti. Katso Paul-Olivierin vinkit parempaan digiarkeen videolta.

Vahvistetut testihenkilöt:

Missä mennään?

Digijälkiselvityksen tiedonkeruu- ja analyysijaksot sijoittuvat marras-joulukuuhun 2021. Alustavia tuloksia julkaistaan 1.4. ja laajemmat tulokset toukokuussa 2022.

Voit seurata selvitystyön etenemistä tältä hankesivulta, jolle päivitämme tuoreita kuulumisia selvitykseen liittyen viikoittain.

Selvitys syventää Sitran vuonna 2019 toteuttamaa Digijälkiselvitystä, jossa seurattiin, kuinka paljon dataa digitaalisen palvelun käyttäjästä kerätään ja kuinka monelle kolmannelle osapuolelle dataa kulkeutuu.

Ota yhteyttä

Kysy, kerro, kommentoi.

ihmiset
Tiina Härkönen
Johtava asiantuntija, Demokratia ja osallisuus
ihmiset
Riitta Vänskä

Mistä on kyse?